Man riskeert tien jaar cel voor moordpoging op ex-schoonvader: “Ik mag de reden niet zeggen”

© (Foto AFr)
Redactie KW

Een 29-jarige Ardooienaar riskeert in beroep tien jaar cel wegens poging tot moord op zijn ex-schoonvader in Torhout. Samuel C. bewerkte het slachtoffer met een honkbalknuppel, kneep zijn keel dicht en probeerde hem vervolgens de keel over te snijden. Over zijn motief wil de man nog steeds niks lossen. “Ik mag de reden niet zeggen.”

In de avond van 29 oktober 2021 beukte Samuel C. de voordeur in van de woning van zijn ex-schoonvader Mike Verhaeghe in de Klaproosstraat in Torhout. De Ardooienaar ging lopen en de brandweer kwam de deur dichttimmeren. Maar diezelfde nacht keerde C., wiens relatie met de oudste dochter van Verhaeghe op de klippen was gelopen, terug naar de Klaproosstraat gewapend met een baseballknuppel. Hij parkeerde zijn wagen met draaiende motor in de juiste rijrichting om te vluchten en vernielde dan de auto van Verhaeghe. Vervolgens beukte hij de dichtgetimmerde voordeur een tweede keer in en ging Mike Verhaeghe te lijf met de knuppel die intussen door het eerdere geweld in twee was gebroken.

“Drie zinnen brieste hij: ‘Ik ga u vermoorden’, ‘Ik ga u wurgen’ en ‘Ik ga u de keel oversnijden’. Het is dankzij de politie dat ik nog leef”, getuigde Mike Verhaeghe op de zitting voor het hof van beroep. Het is dankzij een aantal toevalligheden en een goede engelbewaarder dat hij het nog kan navertellen. Nadat hij enkele slagen op het hoofd had gekregen met de kapotte baseballknuppel, greep C. hem bij de keel en tilde hem zelfs van de grond. Mike Verhaeghe verloor zelfs even het bewustzijn. “Hij dacht dat hij in zijn opzet was geslaagd, want nadien volgt de overtreffende trap van de olifant in de porseleinwinkel: Samuel C. in de porseleinwinkel”, pleitte Kris Vincke, advocaat van Mike Verhaeghe, die C. geen mens meer noemde, maar een verstierd beest. Toen de leraar buitengewoon onderwijs weer bijkwam, greep C. naar een mes in de keuken, maar Verhaeghe kon zich verschansen in de garage tot de politie aankwam. C. kreeg acht jaar cel en vijf jaar ter beschikking van de strafuitvoeringsrechtbank maar ging in beroep.

Lesje leren

Hij ontkent dat hij Mike Verhaeghe wou vermoorden. “Het doelwit was de wagen te vernielen. Pas toen hij meneer zag en hem uitlachen is hij op hem gevlogen. Zijn verklaring is ook duidelijk: ‘Als ik hem dood wou, had ik hem wel de kop ingeslagen.’ Getuige daarvan de kracht waarmee hij de zware dorpel door het raam van de woning gooide”, pleitte meester Pieterjan Dens. Maar daar was procureur-generaal Peter De Smet het niet mee eens. “Toen ik dat dossier voor het eerst las, dacht ik dat ik naar een vervolg op de film ‘Kill Bill’ van Quentin Tarantino aan het kijken was: ‘Kill Mike’, met Samuel C. als een mannelijke Uma Thurman.” Dat hij zijn ex-schoonvader niet wou vermoorden maar enkel een lesje wou leren, raakt volgens hem kant noch wal. “Als hij niet dood moest, wat dan wel? Hij gebruikte drie verschillende methodes: een baseballknuppel, wurgen en een mes. Duidelijker kan het toch niet zijn dat hij het leven van de man wou afnemen.”

Acht jaar is volgens hem ook te weinig. “C. is een levensgevaarlijk sujet, die met nietsontziend geweld tekeer ging terwijl hij niet eens onder invloed van drank of drugs was.” Bovendien had C. amper veertien dagen voor de feiten nog een veroordeling opgelopen wegens weerspannigheid een slagen tegenover de politie. Hij kreeg toen vijf maanden met uitstel, maar het weerhield hem dus niet om op 29 oktober naar zijn ex-schoonvader te rijden en daar de boel kort en klein te slaan. “Er is dus een grote kans op herval”, vond de procureur-generaal. Hij vorderde minstens tien jaar cel en vijf jaar ter beschikking van de strafuitvoeringsrechtbank. Advocaat Pieterjan Dens vroeg mildheid aan het hof. “Het is duidelijk dat aan die man moet gewerkt worden, maar in de gevangenis zit hij in zijn cel, kijkt televisie, doet aan sport en gaat hij naar de wandeling, maar hij krijgt geen therapie.”

Leugens

Mike Verhaeghe gaf aan het eind van de zitting nog mee dat hij zwaar afziet na de feiten, zowel fysiek als psychisch. Een kilometer wandelen is een opgave. “Maar ook mijn thuis is weg. Mijn huis is geen thuis meer.” Zijn twee dochters komen liever niet meer naar het huis van hun vader en ook hijzelf wordt dagelijks herinnerd aan die bewuste nacht. “Ik heb het eerder al voor de rechter in Brugge gezegd: ‘Kan het dat iemand die vermoord wordt, het toch kan navertellen?’”, besloot Verhaeghe.

Samuel C. kwam als laatste aan het woord, maar wou eigenlijk niks meer zeggen. Ook niet over zijn motief waarom hij Mike Verhaeghe zo zwaar wou aanpakken. Tijdens het onderzoek vertelde hij nog dat zijn vriendin zwanger was geweest en een abortus had ondergaan. Maar dat ontkent de vriendin formeel en er zijn verder geen bewijzen. Samuel C. hield ook nu de lippen stijf op elkaar. “Er zijn hier vandaag veel leugens verteld!”, klonk het verbeten. Toen de voorzitter aandrong wat hem ertoe had aangezet dat te doen, was hij zo nodig nog korter. “Ik mag de reden niet zeggen.” De voorzitter vroeg hem tot slot of hij nog iets te zeggen had. “De slachtoffers zitten in de zaal, wil u iets tot hen zeggen?” Maar zijn antwoord was koudweg: “Ik heb niks meer te zeggen!” Het hof velt arrest op 10 mei. (OSM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier