Kunstenaar Jan De Cock schuldig aan racisme in zijn stamcafé in Brugge

© (Foto AFr)
© (Foto AFr)
Redactie KW

De gerenommeerde beeldend kunstenaar Jan De Cock (44) is in de Brugse rechtbank veroordeeld voor racisme. Bij een incident met enkele toeristen in zijn stamcafé In De Reisduif in Brugge trok hij een man tegen de grond en riep dat hij “naar zijn land moest gaan”. De Cock ontkende de feiten met klem en gaat in beroep.

In de nacht van 27 op 28 december 2019 zat De Cock ’s avonds een glas te drinken in zijn stamcafé In De Reisduif in de Langerei in Brugge. De van oorsprong Brusselse kunstenaar ontmoette er drie Britse toeristen van Mexicaanse origine en trakteerde hen op een glas. Maar op een bepaald moment sloeg de sfeer om en kwam het tot een handgemeen waarbij De Cock een van de toeristen tegen de grond trok waardoor diens trui scheurde.

Een getuige verwittigde de politie en beweerde dat De Cock “ga naar je land” geroepen had. De flamboyante kunstenaar, die aan het incident zelf twee gebroken ribben overhield, sloeg volgens de verbalisanten wartaal uit en zou gezegd hebben dat het slachtoffer “de Brugse cultuur kwam bezoedelen”. Hierop werd De Cock in de boeien geslagen. Na een nachtje in de cel mocht hij huiswaarts keren. Door zijn werkzaamheden in het buitenland kon De Cock niet verhoord worden. Hij schreef zijn versie wel neer in een brief die hij aan het dossier liet toevoegen.

Het Brugse parket vervolgde De Cock voor opzettelijke slagen en verwondingen met het racistisch motief als verzwarende omstandigheid. Volgens de verdediging lag een banaal misverstand over het gsm-bereik in het café aan de basis van de ruzie. “Die mensen waren dronken en duwden mijn cliënt tegen de grond”, stelde advocaat Renaat Landuyt. “Terwijl hij viel greep hij de trui vast.”

Volgens Landuyt was van racisme geen sprake. “Mijn cliënt is helemaal geen racist en al zeker geen vechter. De politie heeft de filosofische bespiegelingen van mijn cliënt allicht verkeerd begrepen. Het dossier bevat onvoldoende objectieve elementen om hem als racist te bestempelen.” De Cock voegde eraan toe dat hij 35 jaar lang in Kuregem woonde vooraleer hij in 2019 naar Brugge verkaste. “Ik ben in een multiculturele gemeenschap opgegroeid”, stelde hij. “Ik ben die avond wellicht wat te braaf geweest. Ik heb die mensen uit gastvrijheid twintig minuten de tijd gegeven om hun verhaal te doen aan de politie. Maar mijn kant van het verhaal heb ik niet kunnen toelichten.”

Landuyt vroeg de vrijspraak voor zijn cliënt, maar de strafrechter achtte de feiten donderdag wel degelijk bewezen. “Er is geen reden om te twijfelen aan de verklaringen van de getuige”, stelde hij. De Cock kreeg evenwel geen straf opgelegd. Maar mocht hij binnen de drie jaar nieuwe strafbare feiten plegen, kan er alsnog een bestraffing volgen. Renaat Landuyt kondigde meteen na het vonnis beroep aan. “Vooral het racistisch oogmerk zit mijn cliënt hoog. Hij kan zich daar niet bij neerleggen want hij is geen racist.”

(AFr)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier