Ex-crisismanager De Zathe krijgt alsnog jaar cel voor grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer
Een jaar geleden kreeg de ex-crisismanager van woonzorgcentrum De Zathe in Nieuwpoort nog de vrijspraak voor seksueel grensoverschrijdend gedrag en aanranding van een 32-jarig personeelslid, maar dat vindt het Hof van Beroep nu niet juist. Zij oordelen dat de man, waarbij ook sprake was van alcoholmisbruik, wel degelijk ongepaste opmerkingen maakte tegenover de vrouw én haar in de keuken betastte. De man kreeg nu 1 jaar cel met uitstel en wordt voor 5 jaar uit zijn burgerrechten ontzet.
Woonzorgcentrum De Zathe in Nieuwpoort bevond zich al geruime tijd in het oog van een storm, onder andere door een zaak van mensonterende behandeling. Daarom werd de 59-jarige G.C. Uit Hulshout in mei 2019 aangesteld als interimmanager en op 18 mei 2021 zelfs als crisismanager. Lang zou het evenwel niet duren of ook G.C. kwam in opspraak. Er waren verhalen dat de man veelal jongere vrouwen seksueel intimideerde en hen ongepaste vragen stelde. Zo peilde hij naar hun lingerie of seksuele voorkeuren maakte hij ongepaste opmerkingen: “Die heeft gewoon een goed orgasme nodig“. Er was ook sprake van alcoholmisbruik waarbij G.C. op de werkvloer regelmatig naar alcohol rook.
Betast in keuken
De bom barstte op 18 mei 2021 in de keuken van De Zathe. “Hij ging rond 19 uur de keuken binnen waar het slachtoffer alleen was”, zegt advocaat Alain Coulier namens het 32-jarige slachtoffer. “Daar kreeg ze een ongepast voorstel: als ze wilde slagen voor een examen moest ze ‘iets persoonlijks’ doen. Toen ze wegwilde blokkeerde hij de uitgang, maakte nog ongepaste opmerkingen en betastte haar vervolgens aan de borst en bil. Die man zag het woonzorgcentrum als zijn privaat jachtgebied en ging zijn boekje bij meerdere vrouwen te buiten.”
Jaar cel
De rechter in Brugge sprak G.C. vorig jaar vrij voor de feiten. Er werd beroep aangetekend en nu werd de man wél schuldig bevonden. De rechter in beroep verwijst onder andere naar de vele verhoren van andere personeelsleden. “En het is zeker dat G.C. op het moment dat het slachtoffer alleen was naar de keuken ging, dat blijkt uit de gegevens van zijn badge. Meteen na de feiten was het slachtoffer duidelijk in shock, zo stelden collega’s en de politie vast. Uit haar verhoren klonk telkens een eensluidend verhaal. Ook andere collega’s verklaarden al dat zij ‘slachtoffer’ waren van ongepast gedrag van G.C.” De stad Nieuwpoort besliste trouwens omwille van de aanhoudende verhalen rond seksueel ongepast gedrag én het alcoholmisbruik om de crisismanager al een dag na de feiten te ontslaan. De man kreeg nu in beroep 1 jaar cel met uitstel en speelt voor 5 jaar zijn burgerrechten kwijt.
Morele opsteker
Meeste Coulier reageert opgelucht namens zijn cliënte. “Een jaar geleden werd ze weggezet als een fantaste en werd haar verhaal niet geloofd, ondanks de getuigenissen. Dat ze nu wel wordt geloofd is een teken van erkenning en een morele opsteken voor haar. Ze krijgt nog steeds psychologische begeleiding sinds de feiten want ze kampte met een psychisch trauma.” De vrouw krijgt daarom een voorlopige schadevergoeding van 2.500 euro. (JH)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier