Club en Essevee kampioen stadionverbod… en dat is goed nieuws

Genk-supporters maken het bont tijdens de match op STVV in januari. © JOHAN EYCKENS BELGA
Laurens Kindt

Welke voetbalclubs hebben het meest supporters met een stadionverbod? In de top vijf van de Belgische Voetbalbond staat Club Brugge op één en, enigszins verrassend, SV Zulte Waregem op twee. Hoewel het eigenlijk niet zo lijkt, is dat op zich goed nieuws. “Het bewijst dat die clubs hun huiswerk goed maken en correct meewerken met de bond”, klinkt het. En dat is nodig, want de voorbije weken liep het supportersgeweld meer dan de spuigaten uit.

De peperdure kunstgrasmat van Sint-Truiden die verschroeid achterblijft na een regen van hete vuurpijlen, afkomstig uit het vak van de bezoekers van KRC Genk. De derby Union-Anderlecht die stilgelegd moet worden, omdat het ook daar regent, al gaat het hier om verschraald bier in plaats van vuurwerk. Supporters die, getooid in zwarte kledij en het gezicht verstopt in een bivakmuts in de kleuren van hun club, de sfeer op de tribunes compleet verzieken voor al wie op zijn of haar gemak wil genieten van een goeie pot voetbal.

Het is zelfs zo ver gekomen dat de ultra’s, zoals de moderne generatie hooligans zichzelf noemt, hun stem meer en meer willen laten gelden in het beleid van een club. Hallucinant in dat verband zijn de beelden van een schare in het zwart geklede RWDM-fans die enkele weken geleden een onderhoud eisten én kregen om de spelerskern toe te spreken. “Het is hier Club Med niet. Wie zijn truitje niet nat maakt, mag zijn teenslippers aantrekken en vertrekken”, brulde een supporter tegen de beteuterd kijkende spelerskern.

Top vijf

Een van de wapens in de strijd tegen het hooliganisme 2.0 is het stadionverbod. De term is bekend, de complexiteit erachter heel wat minder. Zo kunnen supporters door drie instanties een stadionverbod opgelegd krijgen (zie kader, red.). Uit cijfers van de Nationale Kamer voor Burgerrechtelijke Uitsluiting van de Belgische Voetbalbond blijkt dat er vorig seizoen 175 stadionverboden opgelegd werden. Dit seizoen zijn dat er al 67. En dat gebeurt heus niet alleen voor supporters van clubs uit eerste klasse. De top vijf: Club Brugge, SV Zulte Waregem (1B), KMSK Deinze (1B), Charleroi en Sporting Lokeren-Temse (1ste amateurs).

Uit cijfers van de Voetbalcel van de FOD Binnenlandse Zaken blijkt dat er op 30 januari in totaal 1.043 stadionverboden in voege waren. Cijfers per club wil men niet vrijgeven, om vergelijkingen te vermijden. Hoeveel stadionverboden justitie exact oplegde, is niet bekend, maar ook daar gebeurt het regelmatig. Zo kregen 19 hooligans van Club Brugge en het bevriende ADO Den Haag recent nog in totaal enkele decennia stadionverbod opgelegd na rellen met Antwerp-supporters in oktober 2017.

Spotters

“Dat Club Brugge bovenaan staat in die top vijf betekent helemaal niet dat zij per definitie meer hooligans hebben”, zegt eerste commissaris Carlo Smits van de voetbalcel van politiezone Brugge. “Het betekent alleen dat zij hun huiswerk zeer goed maken en hun eigen huishoudelijk reglement, dat elke club verplicht moet hebben, strikt toepassen. Als je kijkt naar de supporters van Club, dan zien we dat wij in tegenstelling tot andere clubs goed gespaard blijven van bengaals vuurwerk en andere acties. Dat heeft alles te maken met hoe de club intern communiceert met de supporters. Club levert daar zeer goed werk in”, klinkt het.

Ook bij de Waregemse politiezone Mira wijst men op het belang van samenwerking met de club. “Onze spotters (politiemensen in burger die een specifieke opleiding genoten, red.) zijn aanwezig rond de ingangen van het stadion voor de matchen, zowel uit als thuis. In samenwerking met de stewards halen zij er de ongewenste elementen heel snel uit”, zegt commissaris Jana De Wulf. “Dat Essevee in die top vijf staat, heeft alles te maken met het actieplan om de Elindus Arena veiliger te maken. Samen met de club, de stad en de politie doen we er alles aan om drugs, geweld en pyrotechnisch materiaal buiten te houden.”

Rotte appels

Fans met een stadionverbod raken desondanks toch nog altijd het stadion binnen. Met het abonnement van iemand anders, met een ticket dat door een derde gekocht is: de mogelijkheden zijn legio. Net daarom zijn de gespecialiseerde spotters van de politie cruciaal. “Tijdens de briefing voor de wedstrijd krijgen zij alle gegevens van die mensen, inclusief foto’s”, zegt commissaris De Wulf.

Maar ook de clubs zelf dragen een grote verantwoordelijkheid. “Zij staan in voor de ticketing. Een abonnement van iemand met een stadionverbod moet in principe geannuleerd worden. De controle van de losse tickets moet door stewards gebeuren, al speelt ook de politie daar zijn rol met camerabeelden en spotters. Ook voor de identificatie van mensen met een bivakmuts bijvoorbeeld. Die camerabeelden uitpluizen, daar kruipt heel veel tijd in”, zegt commissaris Smits. Zeer arbeidsintensief werk dus, maar dat is nodig. “Als we weer naar de goede oude tijd willen, waarbij ook mensen met kinderen zonder zorgen van een goeie voetbalmatch kunnen genieten, dan moeten de rotte appels eruit.”

Het ene verbod is het andere niet

“In ons land kan je drie soorten stadionverbod krijgen”, legt Klaas Vandorpe uit. Hij is advocaat en docent Sportrecht aan de VUB. “Het administratieve verbod komt het meest voor. Dat wordt opgelegd door de Voetbalcel van Binnenlandse Zaken. Er is ook het bestuurlijk stadionverbod, opgelegd door de Nationale Kamer voor Burgerrechtelijke Uitsluiting van de Voetbalbond. Dit zijn de gevallen die door de clubs zelf worden doorgegeven, op basis van hun huishoudelijk reglement. Tot slot kan ook een rechtbank overgaan tot het opleggen van een stadionverbod”, klinkt het.

Wie een stadionverbod opgelegd krijgt, mag niet meer binnen bij alle voetbalclubs tot in derde amateurklasse. Dat kan dus een probleem opleveren voor bestrafte supporters die zelf nog voetballen. “Zo had ik ooit een cliënt die keeper was bij een ploeg in derde amateurklasse. Hij smeekte de rechter om het niet te doen, maar kreeg toch een stadionverbod opgelegd. Uiteindelijk is hij in de provinciale afdelingen moeten gaan spelen, want hij mocht zijn eigen stadion niet meer binnen”, zegt meester Vandorpe.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier