In de zaak van de agressie op een 65-jarige fan van Manchester City, die eind 2021 in coma werd geslagen op de parking langs de E40 in Drongen, hebben de twee overgebleven verdachten aan het Gentse hof van beroep een werkstraf gevraagd. De advocaat van slachtoffer Guido De Pauw deed afstand van zijn vordering, nadat er een dading bereikt werd met de twee beklaagden.
De feiten gebeurden dinsdagavond 19 oktober 2021 op de parking langs de E40 in de Gentse deelgemeente Drongen. De 65-jarige Guido De Pauw uit Ninove droeg een sjaal van Manchester City en was na de Champions Leaguewedstrijd tegen Club Brugge met de wagen gestopt op de snelwegparking. Volgens het onderzoek en camerabeelden werd zijn voetbalsjaal in de tankshop afgenomen door een verdachte en stapte die ermee naar buiten. De Pauw vroeg zijn sjaal terug maar tijdens de confrontatie kreeg hij een slag van een andere verdachte, en belandde hij met zijn achterhoofd op de grond.
De politie pakte vijf mannen op. Drie verdachten werden in verdenking gesteld voor schuldig verzuim omdat ze het slachtoffer niet geholpen hadden, maar vrijgelaten onder voorwaarden. De man die de sjaal afnam en de man die de agressie pleegde, werden aangehouden door de onderzoeksrechter en zaten enkele maanden in voorhechtenis.
Guido De Pauw lag enkele dagen in coma en liep neurologische schade op. De 24-jarige man die de sjaal van het slachtoffer afnam in de tankshop en de 26-jarige man die hem een slag gaf waardoor hij op zijn achterhoofd viel, werden veroordeeld tot drie jaar cel met uitstel. De drie andere beklaagden kregen een werkstraf van 90 uur en een geldboete van 8.000 euro met uitstel voor schuldig verzuim, nadat ze een schikking afsloten met het slachtoffer over een schadevergoeding.
De twee hoofdverantwoordelijken moesten van de correctionele rechtbank een voorlopige schadevergoeding van 50.000 euro betalen aan De Pauw, maar ze beslisten om beroep aan te tekenen.
Begin dit jaar bleek dat de twee verdachten ook een dading met het slachtoffer wilden afsluiten. Eén van hen weigerde dat altijd, maar na gesprekken met zijn nieuwe advocaat toonde hij zich bereid het slachtoffer 50.000 euro te betalen. De twee beklaagden en het slachtoffer hebben nu de dading afgehandeld, waardoor dinsdagnamiddag enkel gepleit werd op strafgebied.
De man die de sjaal van het slachtoffer afnam, vraagt een werkstraf om zijn toekomst niet te hypothekeren. “Hij was 20 jaar op het moment van de feiten en hij zat zes maanden in voorhechtenis. Hij kreeg weinig kansen in zijn jeugd maar heeft zich herpakt. Hij studeert voor een job in de zorgsector en kan met een strafregister niet in die sector aan de slag. Zijn declassering zou daardoor gigantisch worden. Het wegnemen van de sjaal was niet ok, maar hij heeft de gevolgen voor het slachtoffer nooit gewild”, pleitte advocaat Rik Vanreusel.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier