Geen straf voor Oostendse twintiger die voormalige vrienden stalkte en brand stichtte

© Getty Images/iStockphoto
Redactie KW

Een 23-jarige Oostendenaar heeft in de Brugse rechtbank opschorting van straf gekregen voor brandstichting, belaging, vernielingen en weerspannigheid. Hij moet zich wel aan een reeks probatievoorwaarden houden.

Omdat M.G. door psychische problemen en overmatig alcoholgebruik vaak sociaal onwenselijk gedrag vertoonde, lieten zijn vrienden hem in de zomer van 2019 vallen. De jongeman verloor hierdoor stevig de pedalen. Hij bestookte zijn voormalige vrienden dag en nacht met telefoontjes, viel hen lastig tijdens uitstappen en achtervolgde hen. Hij organiseerde ook een lastercampagne en stak de banden van hun fietsen lek.

Slaan en schoppen

In de nacht van 30 op 31 augustus bereikte de belaging een climax toen G. de elektriciteitskast en parlofoon in het appartementsgebouw van een van zijn voormalige vrienden in brand stak met een aansteker. Het vuur doofde vanzelf en bij zijn arrestatie sloeg en schopte M.G. naar de politie.

Volgens de verdediging raakt M.G. door zijn autisme en ADHD moeilijk aan vrienden. “Hij had met de slachtoffers samen op kot gezeten en investeerde zwaar in die vriendschap”, pleitte advocaat Maxime Van Winkel.”Toen ze uiteindelijk afstand van hem namen, sukkelde hij in een depressie. Hij kon niet verkroppen dat ze hem dumpten.”

Zekering smelten

Volgens Van Winkel was het nooit de bedoeling om het gebouw in brand te steken. “Als elektricien wist hij dat de zekeringenkast vanzelf ging uitdoven”, pleitte hij. “Hij wou enkel een zekering doen smelten en zo die vriend zonder elektriciteit zetten. “

De procureur vroeg een voorwaardelijke celstraf, maar Van Winkel drong met succes aan op de opschorting, gekoppeld aan voorwaarden. “Mijn cliënt is momenteel al in behandeling en zou die graag verderzetten”, besloot hij. (AFr)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier