Zware straffen voor piepjonge Nederlanders die bejaarden met ‘valse banktruc’ geld aftroggelden: “Spijt voor mijn eigen opa”

© JH
Redactie KW

Twee Nederlanders van 19 en 21 jaar zijn zwaar gestraft omdat ze zich uitgaven als valse bankmedewerkers om van minstens negen bejaarden telkens enkele duizenden euro’s te stelen. De twee kregen 30 en 40 maanden cel, telkens de helft met uitstel. Pas in de gevangenis gingen de ogen van het piepjonge duo open. “Ik heb zelf een opa, die slachtoffer kon zijn. Ik moet heel erg aan hem denken en het spijt me heel erg.”

Het duo maakte deel uit van een bende die zich schuldig maakte aan zogezegde ‘bank-aan-huisfraude’. De bende opereerde via Snapchat en elk had een duidelijke taak. De leiders, die niet terechtstonden, belden lukraak bejaarde mensen op. De slachtoffers zijn afkomstig uit Koksijde, Lichtervelde, Buggenhout, Lebbeke en Zottegem. Daarbij gaven ze zich uit voor een medewerker van KBC, Belfius en BNP Paribas Fortis. Telkens vertelden ze het slachtoffer dat er iets mis was met de rekening.

Gratuit geldgewin

Volgens het openbaar ministerie was er een duidelijke taakverdeling. “Het gaat om een Nederlandse bende, aangestuurd via Snapchat. Na het telefoongesprek reed M.J. (21) naar de slachtoffers en bemachtigde via een aantal manieren de code. Ze hadden zelfs ‘echte’ visitekaartjes van de bank bij. Daarna knipte hij de kaart zogezegd door maar de magneetchip bleef onbeschadigd. Die kaart overhandigde hij dan aan R.D. (19) die zo snel mogelijk de rekeningen ging gaan plunderen. Het is gratuit geldgewin bij oudere weerloze slachtoffers.” De twee konden uiteindelijk op 6 en 8 december vorig jaar opgepakt worden in Kuurne. Het duo kreeg nu respectievelijk 30 en 40 maanden cel, telkens de helft met uitstel. Ze moeten vijf slachtoffers voorlopig 11.574 euro terugbetalen.

“Voelen ons zo dom en triest”

Een van de slachtoffers, een bejaarde vrouw, kwam zelf aangeslagen getuigen in de rechtbank. “We werden opgebeld door iemand die zich uitgaf als onze bankmedewerker en zeer voornaam sprak. Ze hadden een verdachte transactie kunnen tegenhouden. We waren zelfs eerst blij daarvoor. We moesten een half uur aan de telefoon blijven tot een medewerker langskwam om onze kaart te blokkeren. Die knipten ze zelfs voor onze neus door. Ik herken die 21-jarige daar zelfs. Achteraf bleek dat ze 5.500 euro hadden afgehaald. We voelen ons zo dom en triest, we hebben er echt van af gezien”, mijnheer de rechter.

“Denken aan opa”

Die woorden maakten wel indruk bij het piepjonge duo, zeker nadat de rechter hen opwierp dat ze precies wel erg weinig respect hebben voor ouderen.” Dat is niet waar”, sprak een van hen. “Nu ik in de gevangenis zit moest ik denken aan mijn eigen opa en oma. Ik heb zoveel spijt ook voor hen. Want zij zouden ook zomaar slachtoffer hiervan kunnen worden. Het spijt me echt, zeker voor het leed dat ik jullie aangedaan heb”, richtte hij zich naar de slachtoffers. (JH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier