In het strafonderzoek naar de fraude bij het magistratenexamen van januari hebben speurders van de Brusselse federale politie één van de twee klokkenluiders in het dossier opgepakt. De advocaat werd vrijdagochtend van zijn vrijheid beroofd en de hele voormiddag verhoord. “Wij nemen dit niet en zullen klacht neerleggen”, zegt stafhouder Carmen Matthijs van balie West-Vlaanderen.
De démarche van de Brusselse speurders die, onder leiding van raadsheer-onderzoeker Wim De Troy, het onderzoek voeren naar de fraude op het magistratenexamen van januari is ongezien. Vrijdagochtend om 7.30 uur klopten ze aan bij de advocaat, toonden hem een zogenaamd ‘bevel tot medebrenging’ en troonden hem mee naar de kantoren van de federale politie in Brugge voor verhoor. Nochtans is de betrokken advocaat één van de twee klokkenluiders die het gesjoemel bij het magistratenexamen van januari net aan het licht had gebracht. Het is dankzij zijn melding, die hij samen met een andere advocate van de West-Vlaamse balie deed, dat de bal aan het rollen ging en de fraude aan het licht kwam.
Uit goede bron is vernomen dat de betrokken advocaat een uitnodiging tot verhoor als getuige had gekregen, maar dat hij aan de speurders had laten weten dat de voorgestelde datum voor hem onmogelijk was. In plaats van een nieuw voorstel te doen, kreeg hij drie gewapende agenten voor de deur die hem van zijn vrijheid beroofden. Tijdens het verhoor werd de advocaat bijgestaan door een raadsman. Tegen de middag mocht hij opnieuw beschikken. Evident wordt hem niets ten laste gelegd. Dat kan ook moeilijk anders, gezien hij als getuige werd verhoord. Net dat doet de vraag rijzen of het wel nodig was om hem van zijn vrijheid te beroven.
Rechtvaardigheidsgevoel
Advocaat Filip De Reuse, die de betrokken advocaat bijstond tijdens het verhoor, is bijzonder misnoegd over de manier van werken. “Ik ben hier echt door geshockeerd. Iemand die vanuit een diepgeworteld rechtvaardigheidsgevoel wanpraktijken binnen Justitie aankaart op zo’n manier behandelen, dat is onaanvaardbaar. Mijn cliënt heeft nooit geweigerd om verhoord te worden. Hem dan zomaar thuis komen ophalen, is echt hallucinant”, klinkt het.
Ook bij de West-Vlaamse balie is men misnoegd over de manier van werken van de Brusselse speurders. “De balie is uiterst verbolgen hierover en ik heb reeds mondeling aan het parket meegedeeld dat wij dit niet nemen. Wij zullen ook klacht neerleggen en het Comité P. (dat toezicht houdt op de correcte werking van de politie, LK.) aanschrijven”, zegt stafhouder Carmen Matthijs.
Vorige week werd overigens ook de hoofdrolspeler in de examenfraude, advocaat-generaal C.B. uit Gits bij Hooglede, gearresteerd en verhoord.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier