Waslijst aan inbreuken in restaurants levert Bruggelinge vijftien maanden cel en exploitatieverbod op

© (Foto Unsplash)
Redactie KW

Een 53-jarige Bruggelinge heeft vijftien maanden effectieve celstraf, zes maanden exploitatieverbod en 43.200 euro boete, waarvan 32.400 euro met uitstel, gekregen voor een waslijst aan sociale inbreuken in haar restaurants in Knokke-Heist en Brugge. Ook haar partner en zoon werden veroordeeld.

In 2016 openden M.K. en haar partner P.V. (58) de deuren van hun restaurant Astoria op de Zeedijk in Knokke. Tot acht keer toe ondernam de sociale inspectie pogingen om de zaak te controleren, maar telkens staken de Bruggelingen daar een stokje voor. “Bovendien meldden zes werknemers dat ze een deel van hun loon niet ontvangen hadden”, verduidelijkte arbeidsauditeur Jeroen Lorré.

Toen Astoria in 2018 failliet ging liet de curator toe dat M.K. en P.V. de zaak tijdelijk verder open hielden als pop-up. Maar slechts vijf werknemers werden gemeld bij de sociale zekerheid. “Voor een zaak met een dergelijke omvang was dat onmogelijk”, ging Lorré verder. “Minstens negen personeelsleden waren in het zwart actief en de beklaagden gebruikten het geld van de vennootschap voor privézaken, zoals luxereisjes of de aankoop van een Range Rover.”

Rode lijn overschreden

Later begon het koppel een nieuw restaurant in Brugge. Maar bij een controle in de kleine bistro De Steenput op 1 december 2018 liep het fout. Toen een inspecteur zag hoe C.H. (25), de zoon van M.K. een mandje met brood op tafel zette vroeg hij zijn identiteitskaart. De jonge Nederlander, die die dag officieel werkloos was, reageerde arrogant en zijn moeder maakte smalende opmerkingen. Het kwam tot een schermutseling waarbij de zoon de dienstkaart van de hals van een vrouwelijke inspecteur trok. “Hiermee werd een rode lijn overschreden”, aldus Lorré.

De verdediging vroeg tevergeefs de vrijspraak voor belemmering van het toezicht en een straf met uitstel voor de andere inbreuken. “Astoria was een veel te grote zaak en daardoor nooit rendabel”, verduidelijkte meester Franky Baert tijdens de pleidooien. “Mijn cliënte regelde de papieren maar omdat ze het zo druk had werd dit een poespas. Bij de controle in De Steenput heeft haar zoon misschien wat overgereageerd. Maar sinds 2018 werden geen nieuwe inbreuken meer vastgesteld.”

Veroordeling

M.K. liep in het verleden al 38 veroordelingen op voor onder meer faillissementsmisdrijven en sociale inbreuken. De Brugse strafrechtbank gaf haar woensdag vijftien maanden effectieve celstraf, zes maanden exploitatieverbod en 43.200 euro boete, waarvan 32.400 euro met uitstel. Haar partner P.V., die eerder al elf keer werd veroordeeld, kreeg een jaar celstraf met uitstel en dezelfde boete. C.H. werd veroordeeld tot een geldboete van 4.800 euro met uitstel. Twee benadeelde werknemers kregen in totaal bijna 2.000 euro schadevergoeding toegekend. (AFr)

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier