Vrouw verliest ruim 30.000 euro door WhatsApp-fraude: Kortrijkse geldezel riskeert jaar cel

Redactie KW

Een 23-jarige man uit Kortrijk riskeert voor de Brugse rechtbank een jaar cel omdat hij zijn bankrekening ter beschikking stelde van een phishingbende.

In december 2020 stortte een vrouw aanzienlijke bedragen naar een rekening waarvan ze dacht dat die toebehoorde aan haar kleinzoon. Maar de berichten die ze via WhatsApp van haar ‘kleinzoon’ had ontvangen bleken verstuurd door een phishingbende. De vrouw verloor op die manier ruim 30.000 euro.

Onderzoek wees uit dat de buit versluisd werd via diverse bankrekeningen, onder andere die van beklaagde T.D. (23). Hij trad op als zogenaamde money mule of geldezel en liet toe dat de bende 1.400 euro gestolen geld witwaste via zijn rekening. En dat was niet de eerste keer. Tussen december 2019 en februari 2022 liet hij zich meermaals inschakelen als geldezel. Zo liet hij een voorschot van 75 euro versluizen dat een slachtoffer betaald had bij een in scène gezette verkoop van een scooter via een tweedehandssite.

Volgens de verdediging kampt T.D. met een zware drank- en drugsverslaving. Meester Timothy Lanssens drong aan op een werkstraf. De uitspraak volgt op 11 september. (AFr)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier