Uitbaters populaire krantenwinkel zoeken overnemers nadat vaste klant hen oplicht: “Kans dat we ons geld terugkrijgen is heel klein”

Maxim en Emily werden voor zo'n 47.000 euro opgelicht en willen voor een andere professionele uitdaging gaan. © MM
Redactie KW

Ze werken dagelijks met hart en ziel, maar een oplichter zorgde vorig jaar voor een lege bankrekening. Maxim Magy (28) en Emily Schutz (26) moesten daarna al hun spaargeld gebruiken om een faillissement te vermijden. De kans dat ze hun geld – alles samen kostte het hen al 47.000 euro – ooit terugzien, is bijzonder klein. Na de teleurstelling beslissen ze nu een overnemer te zoeken voor hun krantenwinkeltje in Knokke-Heist. “We hebben ons uiterste best gedaan om er na de diefstal bovenop te komen, maar dat blijkt niet zo simpel”, zegt Maxim.

Maxim en Emily startten vier jaar geleden vol goede moed aan hun avontuur als uitbaters van ‘t Gazetje op het Stationsplein in Knokke-Heist. Het jonge koppel werkte met hart en ziel en bouwde het vaste cliënteel verder uit. “Ons winkeltje draait zeer goed en is zeker winstgevend”, legt Maxim uit. “Zelfs kranten verkopen in deze tijden nog altijd goed. Daarnaast zijn we ook een officieel postkantoor en bieden we diverse andere zaken aan.”

Oplichter

Maar vorig jaar bleven de rekken op een bepaald moment opvallend leeg. En dat was niet zomaar, zeggen Maxim en Emily. Ze vertelden destijds ook de reden aan hun klanten om misverstanden of roddels te vermijden. Wat bleek? Het koppel was het slachtoffer geworden van een oplichter. Nota bene een klant die ruim een jaar lang erin slaagde te frauderen met een van de gokautomaten in het winkeltje. Details daarover kan Maxim niet kwijt. Het proces moet nog steeds voorkomen in de rechtbank. “Wij blijven niet alleen achter met een lege bankrekening, maar ook met een ontzettend gevoel van teleurstelling. Hoe kan iemand ons zoiets aandoen?”, klonk de boodschap vorig jaar aan hun klanten.

En het verlies? Dat moeten Maxim en Emily vooralsnog zelf ophoesten. Alles samen kost het hen al zo’n 47.000 euro. Een grote som geld voor jonge ondernemers. “We hadden al een tijdje door dat er iets niet klopte, maar waar het probleem zat, konden we niet meteen achterhalen. Uiteindelijk konden we de klant op heterdaad betrappen, maar of we ooit dat geld kunnen recupereren? Die kans is wellicht héél klein. We horen nu al dat er nog diverse schuldeisers zijn.”

Het koppel moest dus hun spaarrekening aanspreken. De situatie weegt zowel financieel als emotioneel zwaar door. “We hebben ons uiterste best om er na de diefstal bovenop te komen, maar dat blijkt niet simpel”, zegt Maxim. “Nogmaals: de winkel zelf draait goed en we hebben het voorbije jaar ook overleefd. Maar na alles wat er is gebeurd beslisten we toch om een nieuwe weg in te slaan met ons leven. Of we hier wél waren gebleven zonder de oplichting? Ja, daar ben ik van overtuigd. We hebben de krantenwinkel met hart en ziel uitgebaat en deze beslissing viel ons dan ook zeer zwaar.”

Wachten op overnemer

Maxim en Emily zijn evenwel niet van plan ‘t Gazetje zomaar te sluiten. “We blijven hier tot er een overnemer is gevonden. Er zijn al verschillende geïnteresseerden en daarnaast zijn we ook bezig met onze eigen toekomst. Wat potentiële overnemers zeker moeten weten? Dat het een zeer leuke, sociale job is. Dat meen ik oprecht. Het vroege opstaan hoort erbij, maar dat went wel”, besluit Maxim met de glimlach.

Bij interesse voor overname kan je contact opnemen met Maxim of Emily. (MM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier