Straffen mensensmokkelaars bevestigd: “Jullie wisten toch dat de bootjes voor mensen waren en niet voor bananen?”

Foto ter illustratie. © iStock
Redactie KW

Een Duitser en een Egyptenaar zien in beroep hun straffen bevestigd voor mensensmokkel met bootjes. Het parket wil een strengere straf: “Jullie wisten toch dat die bootjes voor mensen waren en niet voor bananen?”

Op 16 augustus vorig jaar werd de Jeep Cherokee van Duitser Khairy S. (56) en Egyptenaar Mustafa E. (66) ’s nachts onderschept op de E403 in Zedelgem. Beelden van camera’s met nummerplaatherkenning wezen uit dat de auto al verschillende keren in België was geweest. Vanuit Duitsland reed hij via Eupen en Wallonië richting Noord-Frankrijk. Zo hoopten ze de verscherpte controles in West-Vlaanderen te ontwijken. Op hun terugweg kozen de twee evenwel voor een andere route, met de gekende gevolgen. In de wagen werd geen nautisch materiaal aangetroffen, maar S. gaf toe dat hij al drie keer dergelijke spullen naar Frankrijk had gebracht. Per rit kreeg de Duitser 500 euro. Naar eigen zeggen wist hij niet om welk materiaal het ging.

Khairy S. werd vervolgd voor zeventig ritten en kreeg vijf jaar cel, waarvan een jaar met uitstel. Mustafa E. leverde hand- en spandiensten om zijn heroïneverslaving te bekostigen. Hij kreeg 48 maanden cel, waarvan 11 met uitstel. In beroep vroegen ze een straf met uitstel. “Hij had op dat moment financiële problemen”, pleitte Anthony Mallego, advocaat van Khairy S. “Hij had geen aansturende rol en maakte geen grote winsten. Bovendien is zijn Jeep ook verbeurd verklaard.” De man wil graag zo snel mogelijk terug naar zijn familie in Duitsland.

Niet voor bananen

Maar de procureur-generaal vond strafvermindering niet op zijn plaats. “In elk bootje kunnen twintig tot dertig mensen. Minstens tien keer is er van Duitsland naar Frankrijk gereden. Dat zijn dus minimaal 200 potentiële doden! Jullie wisten toch dat die bootjes voor mensen waren en niet voor bananen? Elk moreel kompas is dus weg!”

Ook het hof zag geen redenen tot mildheid. “De concrete omstandigheden waarin slachtoffers doorgaans de overtocht naar het Verenigd Koninkrijk maken, is niet enkel weerzinwekkend. Het getuigt evenzeer van rauw geldgewin, waarbij diezelfde slachtoffers worden ontmenselijkt en enkel worden gezien als ‘ladingen’ die geld opbrengen”, sprak het hof in zijn arrest. “Tegenover dergelijke niets ontziende en op geld belust georganiseerde criminaliteit moet een krachtig maatschappelijk signaal worden geplaatst, dat naast generale preventie en repressie ook inzet op het afschrikken van andere criminele organisaties die jaarlijks slachtoffers maken”, aldus de uitspraak. “De ernst van de feiten en hun destabiliserend effect op de samenleving laten naar het oordeel van het hof geen ruimte voor enige mildering.” Het hof bevestigde daarom de straf van Khairy S. Mustafa E. had nagelaten een grievenformulier in te vullen, waardoor zijn beroep ongeldig werd verklaard en de straf dus ook hetzelfde blijft. (OSM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier