Sjoemelende advocaat-generaal uit Gits blijft geschorst

Advocaat-generaal C.B. uit Gits blijft geschorst. (Getty/Belga)
Laurens Kindt

De hoge magistraat die begin maart geschorst werd nadat uitlekte dat hij als jurylid de vragen voor het magistratenexamen van januari had doorgespeeld aan minstens één kandidaat, blijft geschorst. Advocaat-generaal C.B. (58) zag zijn schorsing verlengd met drie maanden, met inhouding van 20 procent van zijn wedde.

De affaire barstte begin maart los toen een advocate uit Brugge melding maakte van mogelijke fraude bij het magistratenexamen van januari. Dat examen is de toegangspoort tot de magistratuur en wordt georganiseerd door de Hoge Raad voor de Justitie (HRJ). De klokkenluidster had op de computer van een advocaat-stagiair, die deelnam aan het examen, verdachte documenten gezien en lichtte de HRJ in. Uit intern onderzoek bleek al snel dat een jurylid – advocaat-generaal C.B. uit Gits – de vragen had doorgespeeld aan de kandidaat.

Beiden bekenden de feiten. Tegen advocaat-generaal C.B. werd een strafonderzoek geopend. Op tuchtvlak werd hij meteen met drie maanden geschorst. Die schorsing is nu verlengd. De advocaat-stagiair werd niét geschorst, de jongeman is nog steeds actief als advocaat. Opvallend: ook de moeder en vader van de advocaat werden geschorst. Beiden zijn immers ook magistraat en hebben mogelijks een rol gespeeld in het doorspelen van de vragen. De schorsing van de moeder, rechter E. W. uit Ieper, is ondertussen afgelopen en niet verlengd. Over de schorsing van de vader, afdelingsprocureur Y. S. uit Brugge, moet binnenkort beslist worden.

In de nasleep van de affaire raakte bekend dat ook een andere kandidaat, advocate L.L., de vragen op voorhand zou ontvangen hebben. Haar vader, afdelingsprocureur J.L. uit Ieper, werd daarop eveneens geschorst. Ook over zijn schorsing moet binnenkort beslist worden.

Het strafonderzoek is ondertussen volop aan de gang. Afdelingsprocureur J.L. zou ondertussen bekend hebben dat hij de vragen inderdaad via zijn collega C.B. ontvangen heeft en doorgespeeld heeft aan zijn dochter. Afdelingsprocureur Y.S. uit Brugge zou zich op zijn zwijgrecht beroepen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier