Procureur-generaal verlengt schorsing met weddeverlies voor advocaat-generaal die sjoemelde met examenvragen

Advocaat-generaal C.B. is nog eens drie maanden geschorst met deels weddeverlies. © Getty/Belga

De advocaat-generaal C.B. uit Gits, die als lid van de Hoge Raad voor de Justitie (HRJ) de opgave van het magistratenexamen vooraf bezorgde aan minstens één kandidaat, is in kader van het tuchtonderzoek nog eens drie maanden geschorst met deels weddeverlies. Dat heeft de procureur-generaal in Gent woensdag beslist. Sinds begin maart is de man geschorst nadat de fraude ontdekt werd en hij ontslag nam uit de Hoge Raad.

De aanleiding voor de tuchtmaatregel was de melding op 3 maart van de HRJ dat er aanwijzingen waren dat de man de casus strafrecht van het vergelijkend toelatingsexamen tot de gerechtelijke stage en de inhoud van de verbeterleidraad voorafgaandelijk bezorgde aan een deelnemer.

Onderzoek

Naar aanleiding van geruchten en een melding rond fraude was de HRJ een eigen onderzoek gestart naar het verloop van het Nederlandstalig magistratenexamen strafrecht in januari. De Gentse advocaat-generaal gaf als lid van de examencommissie de opgave vooraf aan een advocaat-stagiair, die de zoon is van een afdelingsprocureur in Brugge en een rechter in Ieper. De kandidaat en het jurylid hadden volgens de HRJ de fraude toegegeven in een gesprek met de overige leden van de examencommissie.

De HRJ had het dossier overgemaakt aan procureur-generaal Erwin Dernicourt met de vraag een strafrechtelijk onderzoek en een tuchtprocedure op te starten. Het strafonderzoek verhuisde naar het hof van beroep van Brussel, waar een raadsheer-onderzoeksrechter werd aangesteld. Op tuchtrechtelijk vlak blijft de Gentse procureur-generaal als korpschef van magistraat C.B. aan zet. De schorsing uit het ambt als ordemaatregel voor de duur van de vervolging, die verlengbaar is tot er een eindbeslissing valt, gaat gepaard met een inhouding van 20 procent van de brutowedde.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier