Update
Opnieuw transmigranten die vanuit koelwagen politie verwittigen

In de haven van Zeebrugge zijn zeven transmigranten uit een koelwagen gehaald. Dat meldt het parket van West-Vlaanderen, afdeling Brugge. De zes mensen verkeren in goede gezondheid.

Nauwelijks enkele dagen na het aantreffen van 8 transmigranten uit Irak en Iran in een koeltransport in Zeebrugge, deed er zich vandaag een gelijkaardig incident voor.

Dit keer ging het over 6 transmigranten, evenzeer Koerden, die in Frankrijk in het koeltransport werden gestopt. Het transport was opnieuw geladen met broodjes die als bestemming het Verenigd Koninkrijk hadden, maar moest opnieuw via een overslagbedrijf in Zeebrugge passeren. De broodjes werden vervoerd aan een constante temperatuur van 15 graden.

De transmigranten sloegen zelf alarm en ook de chauffeur had lawaai gehoord. Een aantal transmigranten nam bij het openen van de deuren de vlucht, maar konden wat verderop door de lokale politie geïntercepteerd worden. De vluchtelingen zelf verkeerden in goede gezondheid.

Er zijn voorlopig geen aanwijzingen dat de chauffeur betrokken was bij de mensensmokkel. De lading broodjes, 19 paletten, zullen allicht dienen te worden vernietigd, gezien de 6 personen er gedurende vele uren tussen zaten en één of meerderen onder hen hun behoefte gedaan hadden in het koeltransport.

“Vervoer in een koeltransport is levensgevaarlijk. Zonder hulp van buitenaf kunnen personen vaak het transport niet verlaten. Deze feiten volgen zeer kort op de vorige feiten waar mensen wèl in ademnood geraakten. Aan dit tempo lopen we nog vaker het risico dat het ooit eens fataal afloopt.”

Woensdag werden ook al acht transmigranten uit een transport met broodjes op dezelfde manier bevrijd.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.