Acht transmigranten geraken in ademnood in Zeebrugge en worden gered uit koeltransport met broodjes

Afgelopen nacht kort na middernacht kwam een noodoproep binnen, waarbij werd gemeld dat personen in ademnood verkeerden. Het bleek bij nazicht om acht meerderjarige transmigranten te gaan uit Irak en Iran die zich in een koeltrailer bevonden in de Zeebrugse voorhaven. Zij werden uit het koeltransport gered en het onderzoek werd opgestart.

In de nacht van maandag op dinsdag zouden zij in Frankrijk in de trailer gestopt zijn. De goederen die in de lading zaten – een lading broodjes – waren bestemd voor het Verenigd Koninkrijk, maar de trailer werd eerst naar Zeebrugge gebracht, waar de goederen zouden worden gestockeerd om vervolgens naar het Verenigd Koninkrijk te worden gebracht. De acht vluchtelingen bleven al die tijd tussen de lading broodjes zitten, dit op een temperatuur van 15 graden.

Toen de Poolse chauffeur aan het Zeebrugse bedrijf de lading wilde lossen, bleek de lading beschadigd te zijn en werd de lading geweigerd. Toen was het nog niet duidelijk dat er zich mensen tussen de lading bevonden. De koeling werd afgelegd, waardoor de temperatuur in het transport begon te stijgen en de personen in de problemen (ademnood) begonnen te geraken. Daarop hebben zij alarm geslagen en werden zij gelukkig tijdig ontdekt.

De Poolse vrouwelijke vrachtwagenchauffeur werd verhoord, maar er waren geen aanwijzingen dat zij betrokken was bij de feiten. Ook een aantal vluchtelingen werd verhoord door middel van een tolk. De feiten van mensensmokkel hebben zich kennelijk in Frankrijk voorgedaan, vermoedelijk toen de chauffeur haar nachtrust nam. Een lading van 22 paletten broodjes zal naar alle waarschijnlijkheid integraal worden vernietigd.

“Het gebeurt geregeld dat transmigranten door smokkelaars op koeltransporten worden gestopt, wat levensgevaarlijk is”, klinkt het bij het parket. “Deze mensen uit Irak en Iran zullen 20 tot 24 uren tussen een lading broodjes gezeten hebben op een constante temperatuur van 15 graden. Indien de trailer na het afleggen van de koeling onbeheerd zou zijn achtergelaten om later te worden opgehaald, zou het levensgevaar nog zijn toegenomen. Nu heeft de vrachtwagenbestuurster ook zelf alarm geslagen omdat zij nog aanwezig was bij de trailer, en zij beweging voelde omdat de transmigranten op de binnenkant van de trailer begonnen te slaan.”

“Dit dossier toont eens te meer aan dat de smokkelactiviteiten grote economische schade veroorzaken. Voedingswaren waar mensen tussen verscholen zitten gedurende vele uren, zijn niet meer voor consumptie vatbaar. Opnieuw worden wij in Zeebrugge geconfronteerd met levensgevaarlijke situaties die het gevolg zijn van mensensmokkel die zich buiten West-Vlaanderen voordoet. Mensen worden in het Belgische binnenland op vrachtwagens gestopt, of, zoals in dit dossier, in Frankrijk. We zijn al enkele keren door het oog van de naald gekropen, waarbij het risico steeds aanwezig is dat feiten van mensensmokkel fataal zullen aflopen.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.