Het hof van beroep in Gent heeft een West-Vlaamse vrouw die wordt vervolgd voor tal van onbetaalde etentjes, bestraft met elf maanden cel. Het gaat om een aantal zaken waarbij het beroep ongeldig werd ingesteld, en de straf werd bevestigd. In januari behandelde het hof al eens 74 zaken.
Het hof van beroep in Gent veroordeelde de vrouw begin vorig jaar al eens tot 12 maanden cel voor 17 feiten waarbij ze in onder meer Brugge, Gent en Oostende op restaurant ging, maar uiteindelijk de rekening niet betaalde. In totaal at ze toen voor 335 euro. Eind vorig jaar kwam daar nog eens twee maanden bij voor 19 onbetaalde restaurantbezoekjes, goed voor een totaal van 362 euro. In januari bundelde het hof nog eens 74 zaken bijeen waarvoor ze een factuur van 1.670 euro onbetaald liet. Wanneer de straffen van de afzonderlijke vonnissen zouden samengeteld worden, zou de vrouw veroordeeld zijn tot zes jaar en 11 maanden cel en een boete van 22.400 euro. Het hof hervormde de vonnissen en legde de vrouw een extra straf op van zes maanden. Rekening houdend met de twaalf en de twee maanden die het hof eerder uitsprak, kwam ze aan een totaal van 20 maanden cel.
Wel hingen er haar nog drie zaken boven het hoofd vanuit Veurne en Brugge, waarin ze in totaal nog eens een straf van 20 maanden opliep. Het hof oordeelde dat in een aantal zaken de beroepen ongeldig werden ingesteld. Daarom werden elf maanden definitief bevestigd. De negen andere maanden, in de zaken waar wel geldig beroep werd aangetekend, worden opgeslorpt bij de 20 maanden. “Maar er zijn nog een aantal veroordelingen uit onder meer Veurne, waar ze in totaal ook nog een zestal maanden celstraf opliep, die ook definitief zijn geworden”, zegt haar advocaat Peter Gonnissen. Daardoor komt ze boven de 37 maanden cel, en moet ze –als ze vervroegd wil vrijkomen- voor de strafuitvoeringsrechtbank verschijnen. Vorige maand was er nog sprake dat ze al op 7 december mogelijk vervroegd kon vrijkomen, maar dat is nu niet meer het geval. “Zeker door die elf bijkomende maanden cel. Maar ook het vinden van een juiste begeleiding bij haar eventuele voorlopige vrijlating is moeilijk, maar we werken eraan”, aldus nog Gonnissen. (OSM)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier