Oplichters maken man (66) uit Blankenberge 331.000 euro lichter

© Unsplash
Redactie KW

Een 66-jarige man uit Blankenberge werd slachtoffer van een grootschalige oplichting. Hij verloor maar liefst 331.000 euro nadat hij inging op een reclame voor een investering in een bedrijf. De oplichters gebruikten een bekend televisiegezicht als uithangbord. “Tijdens de telefonische gesprekken werd het scherm van het slachtoffer overgenomen”, zegt commissaris Jan Maertens.

331.000 euro: dat is het enorme bedrag dat een 66-jarige man uit Blankenberge verspeelde aan oplichters. Bij de politie van Blankenberge bevestigen ze de aangifte. De zestiger liet zich misleiden door een advertentie op sociale media waar een bekende Vlaming zogezegd het gezicht van was. De gevolgen zijn evenwel zwaar. Plots lieten de oplichters niet meer van zich horen en de man is intussen al zijn geld kwijt.

“Het slachtoffer heeft op basis van de misleidende reclame op sociale media een bepaald bedrag geïnvesteerd in een bedrijf”, legt commissaris Jan Maertens uit. “Het bedrijf zou op haar beurt dat geld investeren voor het slachtoffer. Nadien kon de ‘klant’ zijn geld weer opvragen via Bitcoins. In realiteit bleek het evenwel helemaal anders in elkaar te zitten.”

Het fictieve bedrijf nam zowel telefonisch als via e-mail contact op met de 66-jarige man. Die was zich van geen kwaad bewust en kreeg ook mails met bevestigingen. Dat hij te maken had met gewiekste oplichters, had hij té laat door.

“Tijdens de telefonische gesprekken werd het scherm van het slachtoffer overgenomen”, gaat Maertens verder. “Zogezegd om ‘de juiste gegevens’ in te stellen van het rekeningnummer en de mededeling. Uiteindelijk schreef het slachtoffer op die manier meer dan 135.000 euro over voor zijn ‘persoonlijk plan’.

Dat bleek evenwel niet voldoende. De zestiger schreef daarna nogmaals 196.000 euro naar verschillende rekeningnummers. Alles samen schreef de man dus 331.000 euro over. Pas wanneer het bedrijf nog een bepaald percentage vroeg als verzekeringsgeld rook het slachtoffer argwaan en stapte hij naar de politie. De oplichters waren plots spoorloos verdwenen.”

Vindingrijk

“Onze politiezone heeft een proces-verbaal opgesteld en is in samenwerking met het parket West-Vlaanderen gestart met een onderzoek naar de feiten en de verdachten”, zegt Maertens.

“We willen dergelijke feiten kenbaar maken om aan te tonen aan de mensen dat oplichters heel vindingrijk zijn en dat iedereen zich kan laten misleiden/oplichten door onbekende(n). Niet alleen bejaarde mensen zoals je vaak hoort. We roepen burgers nogmaals op om heel omzichtig om te springen met digitaal bankieren, overschrijvingen en verkooppraatjes”, vervolgt Maertens.

“Laat ook nooit je scherm overnemen, geef nooit codes door via telefoon of mail en als het te mooi is om waar te zijn, let dan zeker goed op. Mocht je alsnog slachtoffer zijn, contacteer dan zo snel mogelijk jouw bank en komt langs om aangifte te doen.”

(MM)

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier