Man die Kortrijkse schepen oplichtte wordt niet vervolgd: “Luiheid of onkunde van justitie?”

De schepen van Cultuur werd anderhalf jaar geleden opgelicht.© AN
De schepen van Cultuur werd anderhalf jaar geleden opgelicht.© AN
Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

De Kortrijkse schepen Axel Ronse schreef dinsdagochtend zijn frustratie van zich af op sociale media. Anderhalf jaar geleden werd hij opgelicht via een tweedehandswebsite. Hij voorzag de politie van contactgegevens en het rekeningnummer van de oplichter, maar kreeg vandaag toch een brief van het parket met de boodschap dat zijn klacht geen gevolg kreeg. “Luiheid of onkunde?”, vraagt de schepen zich af? Reacties op Facebook en recente criminaliteitscijfers tonen aan dat zijn situatie niet uniek is.

Waar andere vormen van criminaliteit lijken te verminderen tijdens de coronacrisis, kent cybercriminaliteit absolute hoogdagen. Een cybercrimineel probeert mensen op alle mogelijke manieren geld afhandig te maken via het internet. Soms doet hij dat door je je bankgegevens te ontfutselen, andere keren door zich voor de doen als een vriend of vriendin die in geldnood zit. Of, zoals in het geval van Axel Ronse, door iets te koop aan te bieden, maar dat dan nooit op te sturen eens het slachtoffer betaald heeft.

Onvoldoende bewijs

“Een zekere Nick Helsen verkocht anderhalf jaar geleden op 2dehands.be een fietsgps. Ik betaalde iets van een 100 euro, maar kreeg de gps nooit opgestuurd”, vertelt Axel. “Ik ging ermee naar de politie. Nu anderhalf jaar later, jawel, anderhalf jaar later, krijg ik te horen dat er onvoldoende bewijs is. Ze hebben verdorie zijn rekening nummer en mailverkeer waaruit blijkt dat de betrokkene na betaling nooit meer reageerde. Is het luiheid of onkunde?”, vraagt hij zich af.

“Ik moet mijn geld niet terug hebben”, vervolgt hij. “Maar ik kaart dit aan voor de vele slachtoffers die net als ik niet kunnen rekenen op een deftige justitie. Nochtans één van de eerste zaken die men van een overheid mag verwachten. Doodjammer. Gaan we mensen werkelijk dwingen het recht in eigen handen te nemen?”

De reacties onder het bericht van de schepen liegen er niet om. Hij is lang niet de enige die in een dergelijke situatie terecht kwam. ““Ik kreeg nog zeker 50 berichten en telefoons van mensen die hetzelfde meemaakten. Het is vooral voor hen dat ik mijn verhaal op sociale media heb gedaan, om hen een stem te geven.”

Veel mensen lijken te denken dat kleine criminaliteit nu eenmaal niet de moeite loont voor justitie om aan te pakken. “Toen ik aangifte ging doen bij de politie, hebben die hun werk goed gedaan”, benadrukt de schepen. “De agenten namen mij serieus en hebben daar hun tijd ingestoken. Maar vervolgens heeft justitie besloten dat het sop de kool niet waard is. En dat kan niet. Mensen betalen belastingen net om zulke dingen opgelost te zien.” Nochtans is er in onze politiezone steeds meer sprake van dat soort feiten.

Sterke stijging

“Waar we tijdens het coronajaar 2020 het aantal misdrijven tegen eigendom fors zagen dalen, is dat niet het geval voor een specifieke categorie: cybercriminaliteit”, klonk het nog tijdens de voorstelling van de meest recente criminaliteitscijfers.

“Het aantal vastgestelde misdrijven via het internet is sterk gestegen. De mensen zaten meer thuis, brachten meer tijd door online, en werden daardoor vaker het slachtoffer van internetcriminelen. Dit type van misdrijven zit sinds enkele jaren in de lift en blijft een nationaal aandachtspunt. Deze misdrijven zorgen soms voor schrijnende situaties waarbij slachtoffers grote bedragen spaargeld in één dag kwijt zijn. Hier wil politiezone Vlas ook het komende jaar sterk op blijven inzetten.”

Concreet gingen de meldingen voor informaticabedrog het afgelopen jaar omhoog met 125 procent, van 161 naar 363 feiten. De stijging voor meldingen van hacking was zelfs nog groter, van 83 naar 224 feiten.

Doe aangifte

In het verslag riep de politiezone slachtoffers nochtans op om aangifte te doen. “Zonder aangifte is er namelijk geen onderzoek. Na een aangifte kan het informaticateam van de PZ Vlas (de Local Computer Crime Unit – LCCU), dat drie fulltime medewerkers telt, een dossier opbouwen, vaak in samenwerking met andere lokale politiezones en de federale politie. Cybercriminaliteit stopt immers niet aan de grens van een politiezone.”

“Op die manier worden meer zaken opgehelderd, worden samen meer successen geboekt en kunnen internetcriminelen vaker ontmaskerd, opgepakt en veroordeeld worden. De stijging van de cybercriminaliteit is een nationaal en zelfs internationaal fenomeen. Ter vergelijking, voor de provincie West-Vlaanderen was er van januari tot en met september een stijging van 74 procent in 2020 ten opzichte van 2019 voor het totaal van informaticabedrog, hacking, valsheid in informatica en sabotage.”

Sensibiliseren

“Of je nu in Lampernisse of Kortrijk woont, je heb evenveel kans om slachtoffer te worden. Door de bevolking te sensibiliseren en preventief te wijzen op het bestaan van internetcriminelen die zich aanbieden via malafide sms- en whatsapp berichten, e-mails, bank- en verkoopwebsites … moet iedereen nog meer alert worden voor dit online fenomeen.”

Op de specifieke zaak van de schepen kon de politie (nog) niet reageren. Ook bij het parket blijft het voorlopig stil.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier