Indiër krijgt tien jaar effectieve celstraf voor smokkel van tientallen landgenoten via Zeebrugse haven

Redactie KW

Twee Indische mannen hebben voor de Brugse rechtbank respectievelijk vier en tien jaar effectieve celstraf gekregen voor smokkel van minstens 70 landgenoten via de Zeebrugse haven.

In de buurt van Zeebrugge werden halfweg 2018 steeds vaker transmigranten van Indiase origine aangetroffen. Ze verplaatsten zich via de kusttram naar de havenstad om van daaruit het Verenigd Koninkrijk proberen te bereiken. Onderzoek leidde de speurders naar Indiër Mohit M. (38), die begin 2020 veroordeeld werd tot acht jaar cel voor de smokkel van minstens 97 landgenoten.

Tijdens het onderzoek werden twee handlangers van Mohit M. geïdentificeerd, die de smokkel vanuit Indië organiseerden. Gurdev D. (40) en Gurbaj S. (36) bleken lang niet aan hun proefstuk toe op vlak van mensensmokkel. D. kreeg in 2010 en 2011 respectievelijk vier en vijf jaar cel. Gurbaj S. (36) werd in 2017 in Brussel tot tien jaar cel veroordeeld. Gurdev D. stond toen mee terecht en kreeg dezelfde straf opgelegd. De beide mannen kwamen evenwel niet opdagen voor hun proces omdat ze in Indië vertoefden.

Maar tijdens een verblijf in Armenië kon Gurdev D. uiteindelijk worden opgepakt. In april vorig jaar werd hij aan ons land uitgeleverd. Zijn advocate Laura Otte vroeg de rechtbank om de eerder opgelegde straf van tien jaar als voldoende te beschouwen. “Mijn cliënt werd door de medebeklaagde aangesproken omdat hij Engels spreekt”, pleitte ze. “Hij was zelf niet de spilfiguur.”

De rechtbank legde Gurdev D. woensdag een bijkomende gevangenisstraf van vier jaar en een geldboete van 560.000 euro op. Volgens D. was Gurbaj S. de man die in Indië de touwtjes in handen had. S. verblijft evenwel nog altijd in Indië en kwam niet opdagen voor zijn proces in Brugge. De rechtbank gaf hem tien jaar cel en een geldboete van 560.000 euro. Ze beval ook zijn onmiddellijke aanhouding. (AFr)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier