Ieperse rechter geschorst na fraude bij magistratenexamen

Het schandaal rond de frauderende advocaat-generaal C.B. deint uit, nu is ook een rechter uit Ieper geschorst. © Getty/Belga
Laurens Kindt

Een vrouwelijke rechter uit de rechtbank van Ieper is voor drie maanden geschorst in de nasleep van de fraude-affaire bij het magistratenexamen van de Hoge Raad voor de Justitie. Daarbij kreeg een kandidaat vooraf de vragen doorgespeeld. De rechter die nu geschorst is, is de moeder van die kandidaat.

Op zondag 3 maart maakte de Hoge Raad voor de Justitie bekend dat de resultaten van het magistratenexamen van januari nietig werden verklaard. De reden was beschamend eenvoudig: de magistraat die het examen had opgesteld, had de vragen – inclusief subtiele last-minute wijzigingen – doorgespeeld aan een kandidaat uit Varsenare bij Jabbeke. Toen de fraude aan het licht kwam, gaven zowel de kandidaat als de magistraat – advocaat-generaal C.B. uit Gits bij Hooglede – de feiten toe. C.B. is ondertussen geschorst door het parket-generaal in Gent voor een periode van drie maanden. Ondertussen loopt er een strafrechtelijk onderzoek.

Niet om opgaves gevraagd

Tijdens de confrontatie bij de Hoge Raad voor de Justitie gaf de frauderende kandidaat – stagiair-advocaat N.S. – aan dat hij niet zelf om de examenopgave had gevraagd. Opvallend: in het persbericht dat de Hoge Raad voor de Justitie verspreidde, werd expliciet verwezen naar het feit dat N.S. de zoon is van een koppel magistraten. Moeder E.W. is rechter bij de rechtbank van Ieper, vader Y.S. is afdelingsprocureur van de Brugse afdeling van het parket van West-Vlaanderen. Ook tegen hen werd door hun korpsoverste een tuchtonderzoek geopend omdat zij mogelijk mee druk zetten op hun kennis C.B. om de vragen door te spelen aan hun zoon N.S.

Tuchtonderzoek loopt verder

Voor rechter E.W. heeft de voorzitter van de rechtbank van eerste aanleg West-Vlaanderen ondertussen al een beslissing genomen. De vrouw, die voordien procureur was in de rechtbank van Veurne, wordt voor een periode van drie maanden geschorst. Tot 12 juni is ze niet meer welkom in de rechtbank van Ieper. Daarna kan de schorsing nogmaals met drie maanden verlengd worden. Ondertussen blijft het tuchtonderzoek lopen. Ook voor afdelingsprocureur Y.S., de vader van de frauderende kandidaat, loopt de tuchtprocedure nog. De ‘voetbalprocureur’, zoals hij in Brugge bekend staat omwille van zijn strijd tegen hooliganisme, wordt binnenkort verwacht op een hoorzitting. Welk standpunt de magistraat daarbij zal innemen, is onduidelijk. “Ik heb hierover niets te zeggen”, reageert zijn advocaat.

Nieuw examen

De Hoge Raad stelde ondertussen een zeskoppig college van experten aan om een doorlichting uit te voeren van de examenregeling en de selectie van magistraten. “We laten dit niet zomaar passeren, we zijn verplicht hier sterker uit te komen”, zegt Hilde Melotte, voorzitter van de Hoge Raad voor de Justitie. “Veel instellingen en organisaties worden geconfronteerd met examenfraude, ook in eigen rangen zoals bij ons gebeurde. Met de experten willen we extra kennis binnenhalen om tot de best mogelijke aanpak te komen.”

De frauderende advocaat-generaal is ondertussen vervangen in de examencommissie. Op 20 april wordt een nieuw examen georganiseerd.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier