De twee West-Vlaamse procureurs die geschorst werden in de nasleep van de fraude bij het magistratenexamen van januari, mogen het werk nog niet hervatten. Dat heeft de tuchtrechtbank in hoger beroep beslist. De twee hadden beroep aangetekend tegen hun schorsing, maar vingen bot.
Op 20 maart besliste West-Vlaams procureur Filiep Jodts om de twee afdelingshoofden van het parket van Ieper en Brugge te schorsen. Zowel Y.S. als J.L. zijn ouder van een kind dat deelgenomen heeft aan het magistratenexamen van januari. De Hoge Raad voor de Justitie maakte eerder bekend dat er gefraudeerd werd op dat examen. Jurylid C.B. – advocaat-generaal in Gent – had vooraf de vragen doorgespeeld aan N.S., de zoon Y.S. Ook de dochter van J.L. zou vooraf de vragen gekregen hebben. Of de twee procureurs daarin een rol gespeeld hebben, maakt deel uit van een lopend strafonderzoek.
Y.S. en J.L. tekenden beroep aan tegen de schorsing. De tuchtrechtbank in hoger beroep behandelde hun zaak vorige week al in het hof van beroep in Brussel. Dat gebeurde achter gesloten deuren. J.L. daagde daarbij persoonlijk op, Y.S. liet zijn advocate de honneurs waarnemen. Na een week beraad besliste de tuchtrechtbank dinsdag om het beroep dat de twee aantekenden ongegrond te verklaren. “De burger moet er blind op kunnen vertrouwen dat dossiers zonder enige vorm van favoritisme worden behandeld. De aanwezigheid van de betrokkenen op de dienst zou hieraan afbreuk kunnen doen”, motiveerde de rechtbank.
Y.S. en J.L. blijven dus geschorst voor een periode van drie maanden. Nadien kan de ordemaatregel nog verlengd worden. Het strafonderzoek naar de examenfraude is ondertussen volop bezig. Er werd al een eerste huiszoeking uitgevoerd, in het advocatenkantoor waar N.S. stage liep. Het is zijn stagemeester die de fraude ontdekte op de computer waarop de advocaat werkte. Die computer is in beslag genomen. Het bewuste examen werd nietig verklaard, komend weekend wordt er een nieuw georganiseerd.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier