Criminele bendes die zich bezighouden met de productie en smokkel van namaaksigaretten vinden hoe langer hoe meer de weg naar onze provincie. Vorig jaar werden maar liefst vijf opslagplaatsen aangetroffen, met maar liefst 20 miljoen euro aan namaaksigaretten.
West-Vlaanderen zit in de lift als locatie voor criminele bendes om hun illegaal geproduceerde sigaretten op te slaan. Dat blijkt uit cijfers van de federale overheidsdienst Financiën. In 2020 en 2021 werd telkens één opslagplaats ontdekt, vorig jaar waren dat er al vijf. Zo trof de douane depots aan in Brugge, Hooglede, Middelkerke, Roeselare en Izegem.
Voor Franse en Britse markt
In die opslagplaatsen werden namaaksigaretten aangetroffen voor een totale waarde van 20,1 miljoen euro. Voordien was die waarde nog beperkt tot 3,3 miljoen euro in 2020 en 8 miljoen euro in 2021.
Waar de aangetroffen namaaksigaretten geproduceerd werden, is onduidelijk. “De in België in beslag genomen goederen zijn voornamelijk bestemd voor de Franse en de Britse markt, waar hogere accijnstarieven gelden. De afgelopen jaren merken we echter ook dat andere EU-lidstaten, waaronder België, de eindbestemming zijn. Dat leiden we af aan de hand van de taal van de gezondheidsvoorschriften op de verpakkingen en op basis van de merken die worden nagemaakt”, klinkt het bij Financiën.
Oost-Europa
Dankzij de nabijheid van drie landsgrenzen en de aanwezigheid van een zeehaven in Zeebrugge is West-Vlaanderen aantrekkelijk voor de bendes om hun namaaksigaretten op te slaan. “We kunnen West-Vlaanderen echter niet bestempelen als een hub voor namaaksigaretten want dit fenomeen doet zich in heel Europa voor. Maar de geografische locatie van de provincie maakt van West-Vlaanderen wel een aantrekkelijke locatie”, klinkt het. De bendes achter de smokkel zijn goed georganiseerd en vaak afkomstig uit Oost-Europa.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier