Bootje met 24 transmigranten dobbert twee dagen stuurloos rond voor Zeebrugse kust: duo riskeert zes jaar cel voor mensensmokkel

Redactie KW

Bijna drie jaar nadat Muthanna A. (30) in levensgevaarlijke omstandigheden de Britse kust bereikte, riskeert de Irakees zélf zes jaar effectieve celstraf voor mensensmokkel met bootjes. Een 43-jarige Koeweiti staat mee terecht en kijkt aan tegen dezelfde straf. Het parket kreeg het duo in het vizier nadat een bootje met 24 transmigranten twee dagen ronddobberde voor de Zeebrugse kust.

Eind oktober 2021 keken 24 transmigranten de dood in de ogen toen hun bootje na vertrek vanaf de Noord-Franse kust met motorpech te kampen kreeg. Twee dagen lang dobberde het vaartuig stuurloos op de Noordzee tot de opvarenden uiteindelijk zélf de hulpdiensten verwittigden. In de buurt van het windmolenpark voor de kust van Zeebrugge werden ze uiteindelijk gered. Enkele slachtoffers werden met een helikopter overgebracht naar het ziekenhuis.

Een van de opvarenden, Faiz A., ging spontaan tot bekentenissen over. De Irakees stelde dat hij in opdracht van de smokkelbende transmigranten van de Noord-Franse vluchtelingenkampen tot aan het strand had begeleid. Maar tijdens zijn verhoor trok A. die bekentenissen terug in. In juni 2022 kreeg hij zes jaar cel. In beroep werd die straf herleid tot vijf jaar cel.

Op basis van de verklaringen van Faiz A. en analyse van zijn telefoontoestel kwamen ook Wissam A. (33) en Omar H.J. (34) in beeld. De beide Irakezen, die via TikTok ‘reclame’ maakten voor de gevaarlijke overtochten, kregen in augustus vorig jaar zes jaar effectieve celstraf.

Vrijspraak

Verder onderzoek bracht nog twee anderen in nauwe schoentjes. Koeweiti Ahmed A. (43) en Irakees Muthanna A. (30) zouden voor de bende geld hebben ontvangen van de transmigranten. In november 2022 werden ze opgepakt. Het openbaar ministerie vroeg donderdag voor allebei zes jaar effectief en 184.000 euro boete. Volgens procureur Fauve Nowé bereikte Muthanna A. in augustus 2021 zélf met een bootje het Verenigd Koninkrijk. “Hij kende de gevaren maar al te goed”, stelde ze. “Hij verklaarde na zijn overtocht dat hij dit niemand zou aanraden en dat er vijftig procent kans is dat je sterft.”

Muthanna A. ging evenwel voor de vrijspraak. “Hij deed bepaalde zaken onder druk van de échte spilfiguur, aan wie hij nog geld moest”, pleitte meester Koen Blomme. “Hij werkt als barbier en moest zijn gsm ter beschikking stellen. Hij heeft hier zelf nooit iets aan verdiend.”

Ahmed A. vroeg een celstraf met uitstel. “Hij ontving inderdaad geld, maar had zeker geen leidinggevend functie”, pleitte meester Hervé Istas. De rechter doet uitspraak op 27 maart. (AFr)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier