Boekhouder uit Moorsele na 25 jaar dienst verdacht van gesjoemel: “485.000 euro verdween op zijn rekening”

© gf
Redactie KW

Een 68-jarige man uit Moorsele (Wevelgem) die 25 jaar lang als boekhouder fungeerde bij de Kortrijkse slaapcomfortspecialist International Bedding en Ergodôme wordt verdacht van jarenlang gesjoemel. Volgens het bedrijf en de openbare aanklager verdween in totaal zo’n 485.000 euro op zijn rekening. De man zelf ontkent. “Dat waren vergoedingen die met de oorspronkelijke zaakvoerder waren afgesproken”, klonk het.

In plaats van een feestelijk afscheid als pensioen kreeg P.M. in 2019 een klacht van het bedrijf waar hij 25 jaar halftijds boekhouder was geweest. “Toen de nieuwe boekhoudster overnam, stelde ze tal van onregelmatigheden vast”, pleitte de advocaat van het bedrijf.

Misbruik

“Verder onderzoek maakte duidelijk dat de vorige boekhouder bij tal van betalingen aan zogenaamde leveranciers zijn eigen rekeningnummer als begunstigde invulde. Een systeem met tegenboekingen zorgde er voor dat het moeilijker achterhaald kon worden. Op die manier maakte hij schandalig misbruik van 25 jaar vertrouwen.”

“Hij vervalste de boekhouding om alles in te dekken”

Na een huiszoeking en een bankonderzoek bleek zo’n 485.000 euro op de rekening van P.M. verdwenen. Geld dat hij gebruikte voor snoepreisjes naar het Zwarte Woud, zijn zoon, zijn echtgenote,… De openbare aanklager vorderde een celstraf van 12 maanden en een beroepsverbod van 5 jaar. “Hij vervalste de boekhouding om alles in te dekken”, aldus de procureur.

Knipperlichtje

De boekhouder en zijn advocaat Karel Rommens vroegen de vrijspraak. “Die bedragen zijn inderdaad op zijn rekening terecht gekomen”, luidde het. “Maar dat waren vergoedingen die met de oorspronkelijke zaakvoerder-stichter waren overeengekomen omdat hij meer prestaties leverde dan zijn halftijdse job én een softwareprogramma schreef om de boekhouding beter te doen verlopen. Als begunstigde naam gaf hij een gelijkaardige maar toch net iets andere naam aan een leverancier. Dat was een knipperlichtje om de zaakvoerder duidelijk te maken dat het om die betalingen ging. De bedragen waren telkens identiek aan een echte factuur van een leverancier.”

Volgens het parket en het bedrijf een ongeloofwaardige uitleg. Ze vroegen zich vooral af waarom zo’n systeem zou opgezet zijn als er ook gewoon gefactureerd kon worden. Op 22 februari velt de rechter een vonnis. (LSi)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier