Bitcoin-expert over affaire-Martens: “Als het te mooi is om waar te zijn, laat je dan niet vangen”

Bitcoin-expert Brecht Van Craen over affaire-Luc Martens. (gf/Christophe De Muynck/montage KW)
Laurens Kindt

Het verhaal van oud-minister Luc Martens uit Roeselare doet bij Brecht Van Craen een belletje rinkelen. Als CEO van de Digital Currency Academy in Oostkamp leert hij beginnende crypto-beleggers de knepen van het vak. “Ga er nooit zomaar op los googelen”, zegt Brecht.

Voormalig minister en ereburgemeester van Roeselare Luc Martens heeft zelf klacht ingediend bij het gerecht omdat hij ervan overtuigd is dat hij opgelicht werd door een internationale bende bitcoin-fraudeurs. De klacht van Martens komt er nadat hij door tientallen ondernemers juridisch belaagd wordt omdat hij aan hen geld leende, maar dat niet terugbetaalde. Goedgeplaatste bronnen hebben het over een put van ondertussen ruim 3,4 miljoen euro. Een gigantisch bedrag, maar in de wereld van bitcoin, blockchain en NFT’s wordt wel vaker met astronomische sommen gegoocheld.

Is Bitcoin nu wel of niet het nieuwe goud? Experts raken het er niet over eens. Financieel analisten blijven met enige argwaan naar de markt rond het digitale geld kijken, anderen zijn er razend enthousiast over. Met de Digital Currency Academy (DCA) in Oostkamp wil Brecht Van Craen mensen wegwijs maken in de wondere wereld van bitcoin, blockchain en NFT’s.

Nieuwe technologie

Geen overbodige luxe want vooraleer mensen bij de DCA aankloppen, hebben ze er soms al een negatieve ervaring op zitten. “Het grootste deel van de problemen komt door onwetendheid. Bitcoin is op zich niet gevaarlijk, al is het wel een nieuwe technologie. In de jaren 2000 was het internet ook een nieuwe technologie en ook toen hebben mensen zich laten rollen. Het is belangrijk om nooit zomaar in het wilde weg iets te proberen. Ga dus nooit zomaar wat googelen”, zegt Brecht Van Craen.

Wie dat toch doet, belandt in het gros van de gevallen op malafide websites. “Daar worden steevast enorme winsten beloofd. ‘Eén procent per dag’, ‘Verdien een tweede inkomen’: dat zijn de slagzinnen die je er dan leest. Maar als je dat ziet, zou dat een rode vlag moeten zijn. Mensen laten zich daar helaas aan vangen, ze storten geld en ze zijn het kwijt. De stelregel is nochtans eenvoudig: als het te mooi lijkt om waar te zijn, dan is het dat ook”, zegt Van Craen.

Groeimarkt

Wie met kennis van zaken de bitcoin-markt op gaat, kan succes hebben. “Het is een groeimarkt, er valt dus heel veel winst te rapen. Maar voor wie niet voldoende kennis heeft, is het moeilijk om te zien wat realistisch is en wat niet. Bij de DCA geven wij dan ook cursussen om mensen wegwijs te maken en de wereld van crypto. We geven géén financieel advies – dat mogen wij wettelijk niet doen – maar we leren mensen wel hoe ze zelf aan de slag kunnen gaan op een eenvoudige manier”, zegt Van Craen.

Hij wijst erop dat het vaak oudere mensen zijn die het slachtoffer worden van cybercriminelen. “Dat zijn mensen die vaak niet zo onderlegd zijn in de werkwijze van de digitale wereld. Dat maakt hen zeer kwetsbaar en dus de favoriete doelgroep van internetoplichters. Maar het is niet onmogelijk om als senior te beleggen in crypto. Onze oudste cursist is 79 jaar en die belegt nu heel veilig in bitcoin”, klinkt het.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier