Liefst acht jaar na de start van het gerechtelijk onderzoek heeft ex-bankdirecteur Yves B. (47) in de Brugse rechtbank de vrijspraak gevraagd voor oplichting van klanten. Volgens het parket maakte de Zerkegemnaar samen met zijn Oostendse kompaan Michel D. zijn slachtoffers drie miljoen euro lichter met loze beloftes rond beleggingen met woekerwinsten. “We hadden een blind vertrouwen in onze bankdirecteur, maar al het geld ging in rook op”, zucht een slachtoffer.
Bankieren zit bij Zerkegemnaar Yves B. in het bloed. Zijn vader zat in het bankwezen en zelf startte hij zijn carrière aan het loket. Eind de jaren negentig werkte hij zich op tot directeur van zijn eigen bankkantoor, eerst in Oostende en later in Oudenburg. Dat laatste groeide zelfs uit tot een van de beste landelijke kantoren van BNP Parisbas Fortis. Toen de alom gerespecteerde B. eind 2013 voor twee maanden in de cel belandde op verdenking van oplichting sloeg dit nieuws dan ook in als een bom.
Volgens het parket overtuigde B. diverse gefortuneerde klanten om hun geld te laten beleggen door zijn Oostendse kompaan Michel D. Die kon zogezegd wonderen verrichten en beloofde de klanten woekerwinsten van liefst 22 procent. Maar volgens het openbaar ministerie kwam van de beleggingen niets in huis en verdween in totaal drie miljoen euro in de zakken van de beklaagden. “
Het onderzoek sleepte jarenlang aan en ook het proces kende de nodige vertragingen waardoor de zaak pas acht jaar na de start van het onderzoek eindelijk gepleit werd. De procureur verontschuldigde zich bij de slachtoffers en liet de strafmaat over aan het oordeel van de rechter. “Het voornaamste is nu dat de slachtoffers vergoed worden”, stelde ze.
Voor de slachtoffers hoeft Yves B. ook niet terug naar de cel. “Ik wil gewoon dat hij schuldig wordt verklaard”, zucht de 65-jarige Brigitte Dochy uit Oostende. “Pas dan zal ik de bladzijde kunnen omslaan.” Brigitte is de weduwe van Eddy Van Gelder, die liefst 800.000 euro toevertrouwde aan B. “We hadden een blind vertrouwen in onze bankier, maar al het geld ging in rook op. Ze deden alsof Eddy hun vriend was en namen hem mee naar privéclubs waar ze het geld lieten rollen.”
Toen de oplichting aan het licht kwam zaten Eddy en Brigitte compleet aan de grond. “Mijn zoon stopte met school en ging uit werken om mij te steunen”, zegt Brigitte. “Eddy raakte aan de drank en stierf in 2015 aan een hartstilstand.” Beernemnaar Peter Beernaert (41) treedt Brigitte bij. Hij verloor ruim 100.000 euro aan B. en D. “Ik was zelfstandig aannemer en ging door de feiten failliet”, zegt hij. “Ik heb zwarte sneeuw gezien maar kon gelukkig een nieuwe zaak starten. Ooit hoop ik mijn geld terug te zien.”
Yves B. waste zijn handen in onschuld en schoof alle schuld in de schoenen van Michel D., die al heel lang bevriend zou zijn geweest met Eddy Van Gelder. “Alle slachtoffers waren kennissen van Van Gelder en het was hij die hen overtuigde om hun geld via D. te beleggen”, stelden de advocaten van Yves B. “Onze cliënt deed enkel de noodzakelijke bancaire verrichtingen, maar pleegde geen strafrechtelijke inbreuken. Niet alles verliep volledig volgens de regels van BNP Parisbas Fortis, maar van oplichting was geen sprake. Van zelfverrijking is er overigens geen enkel bewijs.”
Michel D. gaf toe dat hij bij Eddy Van Gelder de grenzen van het toelaatbare opzocht. “Maar of dit oplichting was laat ik over aan het oordeel van de rechtbank”, pleitte zijn raadsman Laurens van Puyenbroeck. “Mijn cliënt is een getalenteerd zakenman maar nam destijds te grote risico’s en kon op den duur bepaalde verbintenissen niet tijdig terugbetalen. Toen het slecht begon te gaan liet iedereen hem vallen als een baksteen en sindsdien is hij de grote boeman. Maar vandaag neemt hij hier wél als enige zijn verantwoordelijkheid en betaalt hij maandelijks 25.000 euro terug aan de slachtoffers met de opbrengsten van zijn nieuwe bedrijf.”
De uitspraak volgt op 10 november. (AFr)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier