Al veertig jaar lang rijgt Carline D. (63) de straffen voor oplichting aaneen. De Ardooise bracht in totaal al acht jaar door in de gevangenis, maar dat houdt haar niet tegen om telkens nieuwe slachtoffers te maken. Zo maakte ze de zaakvoerster van een Brugse B&B ruim 15.000 euro lichter en een Roemeense vrouw zag liefst 37.000 euro door de neus geboord. “Ze parasiteert op anderen”, aldus de procureur, die 18 maanden effectieve celstraf vroeg.
Op 7 april 2022 ging Carline D. aan de slag in een bed and breakfast in het centrum van Brugge. Ze mocht verblijven in een appartement van de uitbaatster, met wie ze steeds beter bevriend raakte. De huur van 450 euro betaalde ze nooit, maar ze hield het slachtoffer aan het lijntje met leugens. “Ik heb nog heel veel geld te tegoed door mijn scheiding. Ik betaal alles terug”, loog ze. Intussen nam de uitbaatster haar ‘beste vriendin’ mee naar familiefeesten en trakteerde ze haar op etentjes.
Omdat de uitbaatster ook nog een winkel runt en een appartement heeft in Spanje, kon ze geen constante controle uitoefenen op D. “In augustus 2022 stelde mijn cliënte evenwel grote tekorten vast en kwam aan het licht dat de beklaagde tegenover klanten deed alsof de betaalterminal kapot was”, pleitte de advocaat van het slachtoffer. “Zo kon ze de cashbetalingen scheefslaan en maakte ze op zeven maanden tijd bijna 16.000 euro buit.”
Keuken
Maar daar bleef het niet bij. Achter de rug van de uitbaatster om liet D. ook een keuken ter waarde van 26.000 euro installeren in haar huurappartement. Ze deed zich voor als medevennoot en liet de facturen naar de vennootschap sturen. Toen dit aan het licht kwam had Dovy Keukens al 6.000 euro kosten gemaakt. Dat bedrag eist de keukenbouwer nu terug.
Ook een Roemeense vrouw liet zich in de luren leggen. D. maakte haar wijs dat ze bij een Oostends bedrijf als contact tracer aan de slag kon. De vrouw zegde haar job op, maar van haar nieuwe tewerkstelling kwam niets in huis. Ze werd maandenlang aan het lijntje gehouden door D. en eist nu ruim 37.000 euro schadevergoeding.
Tijdens het proces voor de Brugse strafrechtbank verwees de procureur naar het uitgebreide strafregister van Carline D., die in 1983 haar eerste veroordeling opliep voor oplichting. Daarna bleef het een hele tijd stil rond haar, maar sinds 2000 stapelden de veroordelingen voor gelijkaardige feiten zich op. “Psychiatrisch onderzoek wees uit dat de beklaagde niet geestesgestoord, maar wel duidelijk antisociaal is. Ze parasiteert op andere mensen”, aldus de procureur, die achttien maanden effectief vroeg.
Vrij onder voorwaarden
Op 6 december 2022 werd D. uit de gevangenis gelost onder voorwaarden. “En die leeft ze perfect na”, pleitte advocate Daphné Florequin. “Ze werkte goed mee aan het onderzoek en pleegde geen nieuwe feiten. Ze vond zelfs werk, maar door ziekte werd ze in juni vorig jaar arbeidsongeschikt verklaard.
Meester Florequin vroeg een voorwaardelijke straf en benadrukte dat D. geen enkel financieel voordeel haalde uit de feiten met de Roemeense. “Dat geldt ook bij het bestellen van die keuken. Ik weet niet wat haar bezield heeft. Intussen beseft ze dat ze professionele hulp nodig heeft om haar problemen aan te pakken. Ze heeft zeer veel spijt.”
D. zat in het verleden in totaal al acht jaar in de cel. “U heeft het wel erg bont gemaakt”, sneerde de rechter. “Vindt u het dan zo leuk in de gevangenis misschien?” D. antwoordde dat therapie haar de ogen heeft geopend. “Ik zal er ook alles aan doen om de burgerlijke partijen te vergoeden”, besloot ze. De rechter doet uitspraak op 13 maart. (AFr)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier