Vanuit zijn Mercedes Sprinter verkocht Y.A. (28), bijgenaamd ‘Mocro’, op grote schaal cocaïne in de wijk Dierdonk-Zwartegevel in Tielt. Volgens het openbaar ministerie schrikte hij er niet voor terug om concurrenten in elkaar te slaan. Naast vier jaar cel riskeert de jongeman ook een financiële aderlating. In de zaak staan nog vijf anderen terecht.
De bal ging aan het rollen toen de politie te weten kwam dat Y.A. (28) al sinds begin 2021 cocaïne verkocht vanuit een Mercedes Sprinter in de wijk Dierdonk-Zwartegevel in Tielt. De twintiger liet zich ‘Mocro’ noemen en werd geholpen door de Tsjetsjeen I.A. (25), bijgenaamd ‘Schrikke’. Die laatste knapte volgens procureur Fien Maddens de vuile klusjes op. “Hij was de knokploeg”, stelde ze.
Het duo stockeerde, versneed en verpakte cocaïne in het appartement van K.L. (55) in Tielt. Meulebekenaar E.A. (27) stak daarbij een handje toe hebben gestoken. Na de nodige observaties ging de politie op 11 maart 2022 over te actie. In de woning van I.A. in Tielt werd 174 gram cannabis aangetroffen. In de Sprinter lag 20 gram cocaïne. K.L. gaf toe dat Mocro en Schrikke al twee jaar zijn appartement gebruikten en wekelijks tot 100 bolletjes cocaïne verkochten.
Procureur schetste een weinig fraai beeld van bendeleider Mocro. “Hij voerde een schrikbewind en veroorzaakte heel wat onrust op de wijk”, verduidelijkte ze. “Hij was de grootste dealer van de buurt en spande anderen voor zijn kar. Dealers die in zijn territorium kwamen werden in het ziekenhuis geslagen. Voor een dergelijke afrekening kreeg hij al eens 18 maanden cel.”
Stevige verbeurdverklaring
Naast vier jaar cel vroeg Maddens ook een verbeurdverklaring van liefst 753.000 euro ten aanzien van Y.A. Zijn rechterhand kijkt aan tegen twee jaar cel en 208.000 euro verbeurdverklaring. E.A. en K.L. riskeren respectievelijk 18 maanden en een jaar cel. De procureur verzette zich niet tegen een gedeeltelijk uitstel van de celstraffen, gekoppeld aan voorwaarden.
Volgens de verdediging lieten Mocro en Schrikke na zeven maanden voorhechtenis het drugsmilieu achter zich. “Hij is drugsvrij en werkt”, aldus de advocaat van Y.A. De beide mannen vroegen een werkstraf. K.L. werd naar eigen zeggen gedwongen om zijn woning open te stellen. “Zijn deur werd tot vier keer toe ingestampt en uiteindelijk liet hij het toe. Ze maakten misbruik van hem”, aldus meester Alexander Verstraete.
Twee beklaagden vroegen de vrijspraak. M.O. (28) uit Meulebeke werkte voor de legale koerierdienst van het kopstuk en ontkent dat hij iets met de handel te maken had. Tieltenaar S.K. (22) bewaarde de gsm van de spilfiguur na de huiszoeking. De uitspraak volgt op 25 november. (AFr)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier