Vier beklaagden zijn in de Brugse rechtbank schuldig bevonden aan cocaïne- en heroïneverkoop. Het parket verdacht hen ook van drugssmokkel via de Zeebrugse haven maar kon dit nooit hard maken.
Op 13 september 20108 sloeg de politie Gentenaars R.S. (68) en E.C. (61) in de boeien terwijl ze heroïne gebruikten in een wagen. Het parket verdacht R.S. ervan plannen te hebben om cocaïne vanuit Zuid-Amerika via de Zeebrugse haven België binnen te smokkelen. Bij een huiszoeking in zijn woning troffen de speurders drie toegangspassen aan voor de haven. Maar ondanks observaties en tapmaatregelen kon het gerecht die plannen nooit hard maken.
Drugs voor kennissen
R.S. en E.C. bekenden dat ze regelmatig in Antwerpen heroïne en cocaïne gingen aankopen bij M.B., een 28-jarige Marokkaan die illegaal in het land verblijft. Ze brachten naar eigen zeggen vaak drugs mee voor kennissen. In het Antwerpse pand troffen de speurders 343 gram heroïne en 21 gram cocaïne aan. R.S. gaf toe dat hij ooit nog in de haven gewerkt had, maar met smokkel had hij naar eigen zeggen niets te maken. E.C. deed de ritjes naar Antwerpen af als “groepsaankopen onder vrienden”.
Cocaïne uit Bolivië
In de loop van het onderzoek kwam ook de Brugse Marokkaan R.R. (51) in het vizier. Uit een telefoontap zou gebleken zijn dat de man in de haven een werknemer moest aanspreken over een container uit Bolivië, waarin vijf kilogram cocaïne verborgen zat. Maar volgens het parket zou de container uiteindelijk op een andere locatie zijn toegekomen. “Dokwerkers gebruiken wel vaker cocaïne”, pleitte de advocate van R.R. “Mijn cliënt is er via collega’s ingerold. Hij werd benaderd met dat verhaal over Zuid-Amerika, maar meer is er niet gebeurd. Aan de verkoop heeft hij geen cent verdiend.”
Celstraffen
Het onderzoek draaide uit op een sisser en de vier mannen werden enkel voor drugsbezit- en verkoop naar de strafrechter doorverwezen. R.S. kreeg hiervoor een jaar effectieve celstraf. De man kwam niet opdagen voor zijn proces. M.B. daagde evenmin op en kreeg twee jaar effectieve celstraf. Ten aanzien van hem verklaarde de rechter ook 5.590 euro verbeurd. E.C. en R.R. kregen respectievelijk tien maanden en een jaar celstraf met uitstel. (AFr)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier