Spuiten worden door druggebruikers na gebruik vaak achtergelaten op speelpleintjes of andere plaatsen in de stad. Daarom zet Stad Oostende in op een patrouille met opgeleide mensen die twee keer per week actief op zoek gaan naar zwerfspuiten. “
Medewerkers van de reinigingsdienst trekken elke dag op pad om zwerfvuil te ruimen en vaak zitten daar ook gebruikte spuiten bij. Zo werden er in Oostende vorig jaar 260 spuiten verwijderd. Het vaakst worden spuiten gevonden ter hoogte van speelpleintjes. Meerbepaald de buurt rond ontmoetingscentrum De Ballon is een hotspot waar veel spuiten gevonden worden.
Kans op ziektes
Voldoende dus voor de stad om in te grijpen. “Als men zich aan zo’n spuit prikt, dan is het risico op verschillende ziektes zoals hepatitis of HIV, groot”, stelt schepen van Samenleven, Maxim Donck (N-VA). “Om dat risico te beperken willen we met de stad inzetten op de veiligheid van de burger door de inzet van een aparte ‘Spuitenpatrouille’. Die mensen gaan daarbij specifiek op zoek naar zwerfspuiten en ruimen deze op een veilige manier op.”
Is het drugprobleem in Oostende dan zo groot? “Die 260 gevonden spuiten in 2020 zijn geen indicatie die erop wijzen dat er een groot drugprobleem is in Oostende”, zegt Emilie Herssens, provinciaal coördinator van het project ‘spuitenruil’, verbonden aan het MSOC. Volgende week kunnen dat er 2.000 zijn en de week daarop amper vijf. Maar dat wil daarom niet zeggen dat er een groot probleem is. Het belangrijkste is dat die spuiten van het terrein verdwijnen.”
Tien vrijwilligers
Voor de ‘Spuitenpatrouille’ wordt gevist in een poule van tien vrijwilligers. “Die vrijwilligers zijn mensen die een leefloon krijgen, maar nog niet in staat zijn om zelf op zoek te gaan naar werk op de reguliere arbeidsmarkt”, legt schepen van Welzijn, Natacha Waldmann (Groen), uit.
“Die mensen worden geactiveerd via de Spuitenpatrouille, waarbij er ingezet wordt op basiscompetenties zoals werken in groep, omgaan met feedback en afspraken nakomen.” Stad Oostende krijgt voor dit project een premie van het Vlaamse Departement Welzijn, Volksgezondheid en Gezin.
De ‘Spuitenpatrouille’ trekt er twee keer per week op uit gedurende een tweetal uur. De vrijwilligers krijgen dezelfde opleiding als de opleiding die voor de medewerkers van de reinigingsdienst voorzien werd. Iedereen wordt voorzien van een smartphone, veiligheidskledij, een prikker, een EHBP-kit en een naaldcontainer.
Zelf niet verwijderen
De stad raadt burgers aan om de spuiten niet zelf op te pakken om die te verwijderen. “Via de sluikstortlijn op het gratis nummer 0800 92 491 kunnen mensen zelf melding maken van dergelijke spuiten”, legt schepen van Openbaar Domein, Björn Anseeuw (N-VA) uit. “Ouders moeten hun kinderen met een gerust hart kunnen laten buitenspelen en baasjes moeten zorgeloos met hun hond op stap kunnen.”
(JRO)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier