Zeven leden van een twaalfkoppige drugsbende die op grote schaal opium invoerde, zijn in beroep milder bestraft. Het gaat om straffen grotendeels met uitstel of een werkstraf.
De bal ging aan het rollen toen Rasoul E. (44) in maart 2020 naar de politie stapte. Ooit werd de man verdacht van moord op zijn 82-jarige vriendin Godelieve Degryse door haar van de trap te duwen, maar werd op zijn assisenproces vrijgesproken. In 2020 praatte hij Masoud G. (57) uit Roeselare aan de galg. G. zou in zijn garage, die dienst deed als ‘mancave’ niet alleen opium gebruiken, maar ook dealen. Hij zou kilo’s opium invoeren uit onder meer Nederland en Frankrijk. Tal van observaties en telefoontaps leidden op 26 mei 2021 tot verschillende huiszoekingen en tal van arrestaties.
Spilfiguur
Masoud G., een Iraanse vluchteling, werd beschouwd als de spilfiguur die tussen 1 januari 2017 en 26 mei 2021 opium invoerde en dealde. Hij kreeg vijf jaar cel en er werd ruim 51.000 euro verbeurd verklaard. Zijn vrouw kreeg een jaar cel met uitstel en dezelfde verbeurdverklaring. Hun zoon twee jaar cel, de helft met uitstel. Volgens advocaten Kris Vincke en Filip De Reuse zit het gebruik van opium in hun cultuur. “Ze zijn ermee geboren.” Ze vroegen straffen met uitstel en een zware mindering van de verbeurdverklaring. “Samen 102.000 euro betalen, is hen burgerlijk dood verklaren.” Volgens Meester De Reuse deed de vrouw ook enkel wat haar man haar opdroeg. “Cru gezegd: zij heeft geen eigen wil. Zij is uitgehuwelijkt en haar leven is leven voor haar gezin tussen de voordeur en de keuken.” De vraag tot strafvermindering, lukte deels in beroep. Het hof in Gent herleidde de straf van Masoud G. naar vijf jaar cel, waarvan twee jaar met uitstel. Zijn vrouw kreeg tien maanden met uitstel en zag de verbeurdverklaring dalen naar 5.900 euro. Hun zoon kreeg een werkstraf van 250 uur.
Flexijob
Enkele andere bendeleden kregen in eerste aanleg straffen tussen vier jaar effectief en 18 maanden, deels met uitstel en ook verbeurdverklaringen tot 111.000 euro, onder meer voor Balraj S. uit Meulebeke. Zij dealden niet enkel in Roeselare, maar werden onder meer in Hasselt en Sint-Truiden betrapt, met naast opium, ook voor het dealen van cocaïne, cannabis en heroïne. “Opium is dezelfde smeerlapperij als heroïne”, meende de procureur-generaal. “In Iran staan inbreuken op de drugswet gelijk aan ophanging aan een boom. Tegelijk sleur je je vrouw en familie mee!” Volgens Kris Vincke is opium echter de enige drugs die wordt getolereerd. Toch was de procureur-generaal niet mals. “Jullie zijn allemaal hier in België opgevangen, leven allemaal van een uitkering en dit krijgen we terug als cadeau? Werken gaat niet meer, maar jullie creëren wel een flexijob in eigen beheer.” Ook hun straffen werden herleid naar vier jaar, waarvan twee met uitstel, drie jaar waarvan de helft met uitstel, drie jaar volledig met uitstel en achttien maanden waarvan acht met uitstel. (OSM)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier