“Iedereen is bang, kinderen blijven binnen”: Krottegemwijk in Roeselare is overlast en vandalisme door drugsfiguren beu

De bewoners in de wijk voelen zich niet veilig. Ze willen niet op de foto uit schrik. © LSi
Redactie KW

“Het is hier niet meer leefbaar. Binnenkort zal iemand het heft zelf in handen nemen en loopt het hier verkeerd af.” De Krottegemwijk in Roeselare is de dagelijkse overlast door enkele flakkagebruikers grondig beu en roept de politie en burgemeester op om op te treden. “We geven de strijd tegen drugs en overlast niet op en zoeken intensief naar een oplossing”, aldus burgemeester Kris Declercq (CD&V).

Zondagochtend 8 uur. Zonder moeite verzamelen meer dan tien buurtbewoners zich om de toestand in hun wijk aan te klagen. Hun naam willen ze niet in de krant, op de foto staan nog minder. “Uit schrik”, zeggen ze. “Straks richt één van die ‘flakka’s’ zijn vizier op ons persoonlijk.”

Het is duidelijk: de buurt van de Hamme-, Fabrieks-, Eksaarde- en Munitiestraat en Mandeldreef is de overlast en het vandalisme door enkele drugs(flakka?)gebruikers meer dan beu. Afgelopen weekend sloeg één van hen met een hamer nog een deuk in een auto. De lijst van beschadigingen, vandalenstreken en overlast is oneindig.

“Rondlopen en zwaaien met een hamer, deurbellen, autospiegels, voordeuren en brievenbussen beschadigen, ruiten inslaan, diefstallen van zodra een deur of poort blijft openstaan, over muurtjes kruipen om ergens binnen te geraken, rondrijden met gestolen fietsen,…”

“Die gasten lopen hier soms wel honderd keer per dag heen en weer en praten tegen zichzelf, maken ruzie met een lege melkverpakking,… Hun eigen woningen worden omgewoond, er zijn gaten in de rolluiken, ramen en muren kapot.”

“We krijgen de raad om altijd maar klachten in te dienen, maar het leidt tot niets. Het kwam een keer tot arrestaties, maar enkele uren later liepen ze al weer rond”

Vele buurtbewoners wonen al tientallen jaren op Krottegem. “Het was hier een plezante buurt”, zeggen ze. “Met de vele bewoners van vreemde origine zijn er weinig tot geen problemen, zelfs niet met enkele fervente cannabisgebruikers. Maar die flakka is van een andere orde. De politie en burgemeester zijn op de hoogte maar er verandert niets.”

“De burgemeester kwam wel al eens kijken en politieploegen komen wel ter plaatse, maar meer dan links en rechts eens een pv schrijven, gebeurt er niet. We krijgen de raad om altijd maar klachten of aangiftes in te dienen, maar het leidt tot niets. Het kwam een keer tot arrestaties maar enkele uren later liepen ze al weer rond.”

“Schadevergoedingen voor de aangerichte schade moeten we niet vragen, want die gasten hebben niks. Maar het kan toch niet de bedoeling zijn dat wij moeten werken om de schade die zij aanrichten te betalen of camera’s te plaatsen? Maar het is niet meer leefbaar op die manier.”

Onveilig

“Weet je dat niemand hier de deur nog eventjes ongesloten laat? Niemand slaapt hier nog met twee ogen dicht.” “Bij mij staat er een honkbalknuppel aan de deur”, geeft een vrouwtje op leeftijd toe.

“Mijn man kijkt ’s morgens voor hij de deur uit gaat eerst eens naar buiten, om te zien of er niemand op de stoep ligt”, vult een andere vrouw aan.

“Bij mij staat er een honkbalknuppel aan de deur”

“Straks opent het pleintje aan de Munitiestraat plechtig. Een mooi pleintje, maar er wordt niet op gespeeld. Onze kinderen houden we binnen, en straks begint school opnieuw. Er zijn hier drie scholen in de buurt…”

“Het is simpel”, besluit een man. “Voortaan geef ik die gasten een flink pak rammel in plaats van de politie te bellen. Hoe sneller die gasten hier de wijk verlaten, hoe beter. Burgemeester of politie: doe er iets aan of er gebeuren hier nog ongelukken.”

Begrip

Burgemeester Kris Declercq is op de hoogte van de problemen en toont begrip voor de buurtbewoners. “Ik begrijp hun terechte ongerustheid en gaf reeds opdracht tot diverse politietussenkomsten”, zegt hij.

“De aanpak in deze straat is voor de politie wel degelijk een prioriteit. Tegelijk heb ik al bij het parket aangedrongen op een hardere aanpak, zodat mensen effectief vervolgd worden. Binnenkort is daarover een driehoeksoverleg met de procureur gepland. Op dit ogenblik wordt ook met onze welzijnsdiensten en straathoekwerker met de bewoner die voor het meest overlast zorgt intens gezocht naar een andere woonlocatie, zodat de rust voor de buurt kan terugkeren.”

“We zullen de strijd tegen drugs en overlastsituaties niet opgeven, en vind samen met de bewoners dat de veiligheid voorop moet staan. Dergelijk gedrag wordt in onze stad niet getolereerd.”

Puzzelstukjes

Ook de politie zat al met buurtbewoners rond tafel en werkt volop aan een oplossing. “Er is daar zeker een aantrekkingspool voor drugs en gerelateerde misdrijven als verstoring van de openbare orde, overlast en lawaai”, aldus korpschef Curd Neyrinck.

“Maar er kan niet verwacht worden dat we iemand zomaar van straat plukken en doen verdwijnen. We kunnen niet zomaar een huiszoeking doen, of iemand zomaar oppakken. Alles moet binnen een wettelijk kader verlopen. Wekelijks plegen we heel intensief overleg over dergelijke problemen met de stadsdiensten. Onze patrouilles en flexteams zijn op de hoogte en die buurt is in het patrouilleschema opgenomen.”

“We kunnen niet zomaar een huiszoeking doen, of iemand zomaar oppakken. Alles moet binnen een wettelijk kader verlopen” – korpschef Curd Neyrinck

“Op klachten en meldingen wordt altijd gereageerd, afgelopen weekend nog na de beschadiging van een auto. We hebben alle begrip voor de buurt, we staan aan dezelfde kant. We proberen puzzelstukjes te verzamelen zodat, eens er voldoende stukjes zijn, een puzzel kan gelegd worden en er een grotere politie-actie kan uitgevoerd worden.”

“Ondertussen blijven prikacties en bestuurlijke arrestaties mogelijk, maar die arrestaties zijn tot 12 uren beperkt. Die gebeurden ook al wel, maar daarna is het aan het parket of de onderzoeksrechter om over verdere aanhouding te beslissen.”

“Ik begrijp dat het vaak frustrerend is dat iemand wordt opgepakt en enkele uren later al opnieuw opduikt. Maar over één zaak kunnen de buurtbewoners zeker zijn: er wordt door ons en de stadsdiensten hard aan een oplossing van de problemen gewerkt. Maar die zomaar uit de hoge hoed toveren, kan niet.” (LSi)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier