Toen het water hem aan de lippen stond liet Gistelnaar Nico D. (43) toe dat een bende op grote schaal cannabis kweekte in een leegstaande varkensstal op de ouderlijke boerderij in Zevekote. Tot een brand alles aan het licht bracht. “Ik deed het enkel voor het geld”, verweerde de landbouwerszoon zich. Maar omdat de feiten al van meer dan vier jaar geleden dateren wacht de man allicht geen zware straf. In de zaak staan nog vijf anderen terecht.
In de ochtend van 26 maart 2019 brak brand uit in een varkensstal op een landbouwbedrijf in de Haelinckstraat in Zevekote, deelgemeente van Gistel. Na de bluswerken trof de brandweer evenwel geen kadavers aan, maar wel 2.400 cannabisplanten. Voor de politie geen ál te grote verrassing want die was begin 2019 al een onderzoek gestart naar dubieuze activiteiten op de boerderij. Bij observaties waren verdachte voertuigen gespot met Nederlandse en Poolse nummerplaten. Een van die wagens kon gelinkt worden aan Metin Y. (42), een Nederlander uit het Antwerpse.
Na de ontdekking van de plantage werden niet enkel Nico D. (43) maar ook zijn ouders opgepakt. Die laatsten werden na verhoor meteen gelost want ze hadden niets met de feiten te maken. Nico D. beweerde aanvankelijk van niets te weten, maar afgeluisterde telefoongesprekken bewezen het tegendeel. Hij kreeg maandelijks 1.000 euro voor de huur van zijn stal. Zo streek hij in totaal 12.000 euro op. Na twee maanden voorhechtenis kwam de Gistelnaar terug vrij.
Verder onderzoek wees uit dat het huurcontract voor de stal werd afgesloten door Alexander D. (47) uit het Nederlandse Alkmaar. In de praktijk werd de plantage gerund door Metin Y. en Jeroen Z. (42), eveneens uit Alkmaar. Volgens het parket hielden Turken Ibrahim K. (63) en Tiabo K. (31) respectievelijk vanuit Turkije en het Nederlandse Heemskerk als spilfiguren de touwtjes in handen. Procureur Mike Vanneste gaf toe dat het onderzoek te lang aansleepte en liet de strafmaat over aan de rechter.
Geldproblemen
Op zijn proces gaf Nico D. toe dat hij met de bende in zee ging door geldproblemen. Naar eigen zeggen hadden ze hem eerst wijsgemaakt dat er meubelen in de loods gerestaureerd zouden worden. “Toen hij doorhad wat er werkelijk gebeurde kon hij niet meer terug”, pleitte zijn advocate. “Die brand was een opluchting want zo was hij er eindelijk vanaf. Hij werd immers bedreigd. Hopelijk kan de voorhechtenis volstaan als bestraffing.”
De procureur verwees snerend naar parallellen met de populaire VRT-reeks Eigen Kweek. “Het was erger dan op televisie”, lachte D. groen. “De voorhechtenis is een goede les geweest. Ik sta terug met mijn voetjes op de grond.” In een telefoontje naar zijn ex verklaarde D. dat “hij het enkel en alleen voor het geld deed”. Diezelfde ex stelde zich burgerlijke partij in de zaak. “De mensen dachten ten onrechte dat mijn cliënte ook met die zaak te maken had”, pleitte meester Isabelle Jacques. “Ook de impact op de kinderen valt niet te onderschatten.”
Metin Y. kwam als enige van de andere beklaagden opdagen voor zijn proces. “Hij kampt al jaren met psychoses en clusterhoofdpijn”, pleitte zijn advocate. “Hij kwam niet rond met zijn ziekte-uitkering waarna hij inging op een aanbod vanuit het drugsmilieu.” De advocate verwees naar de 24 maanden cel die Y. in 2021 in Hasselt al kreeg opgelegd voor zijn rol in een andere cannabisplantage en vroeg om geen bijkomende straf meer op te leggen.
De rechtbank doet uitspraak op 26 oktober. (AFr)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier