100 uur werkstraf voor fatale overdosis GBL tijdens seksfeestje: “Overtuigd dat hij nog uit zijn roes zou komen”

© yannp Getty Images/iStockphoto
Redactie KW

Drie mannen zijn voor de Brugse strafrechtbank vrijgesproken voor schuldig verzuim na een fatale overdosis GBL tijdens een seksfeestje in Oostende. “Hoewel de geboden hulp niet adequaat was, werd het slachtoffer niet aan zijn lot overgelaten”, oordeelde de rechtbank. Een man uit Bonheiden kreeg wel 100 uur werkstraf voor het afleveren van de drug.

In de nacht van 29 op 30 mei 2020 trokken het slachtoffer – een Amerikaan – en zijn partner R.L. (53) vanuit Leuven naar het toenmalige appartement van D.R. (59) in Oostende. Ook J.D. (47), de ex-partner van D.R., was er aanwezig. De vier mannen hielden een seksfeestje en leefden zich uit met diverse soorten drugs zoals xtc, poppers en Kamagra, een soort namaak-viagra. Bovendien mengden ze hun cola met GBL, een industrieel reinigingsmiddel dat bij inname in de lever wordt omgezet in GHB of vloeibare xtc.

Hulpdiensten

Toen het slachtoffer omstreeks vier uur ’s ochtends met grote dorst wakker werd liep het zwaar fout. In de keuken nam hij een grote slok van een fles Fever-Tree tonic, waarin de GBL werd bewaard. De Amerikaan verloor niet veel later het bewustzijn waarna de andere aanwezigen op het internet naar oplossingen zochten. Ze belden ook naar een bevriend verpleger om raad te vragen. Uiteindelijk verwittigden ze pas vier uur na de fatale slok de hulpdiensten. Maar toen die arriveerden was het al te laat.

J.D., R.L. en D.R., die tegenwoordig in Bonheiden woont, werden voor de Brugse strafrechtbank gedaagd waar ze eind november de vrijspraak vroegen voor schuldig verzuim. “De beschuldiging dat ik mijn echtgenoot, met wie ik al 27 jaar samen was, hulp zou geweigerd hebben is voor mij ondraaglijk”, snikte R.L. “I’ll be okay, just keep an eye on me waren zijn laatste woorden.” Zijn advocaat Kristof De Baecke benadrukte het slachtoffer constant in de gaten werd gehouden.

Volgens Alexander Verstraete, de advocaat van J.D., had de verpleger aan de telefoon niet expliciet gezegd dat ze de hulpdiensten moesten bellen. “Ze dachten dat het slachtoffer in een roes verkeerde waaruit hij wel zou ontwaken”, pleitte hij. “Niemand zag de ernst van de situatie in”, voegde Fabienne De Smet, de advocate van D.R., nog toe.

Werkstraf

De pleidooien van de verdediging vielen niet in dovemansoren. “Het slachtoffer werd niet aan zijn lot overgelaten”, aldus de rechtbank, die wel grote vraagtekens plaatste bij de aard van de geboden hulp. “Maar het is niet omdat de hulp niet adequaat was, dat de beklaagden weigerden om hulp te bieden”, klonk het. Helemaal straffeloos blijven de beklaagden evenwel niet. D.R. kreeg 100 uur werkstraf voor het afleveren van de drugs. J.D. kreeg tien maanden effectief voor drugsbezit. R.L., de partner van het slachtoffer, werd als enige over de hele lijn vrijgesproken.

Volgens het parket werd de GBL bijna drie jaar voor de feiten aangeschaft bij Tieltenaar K.D. (49), maar de rechtbank zag daar maandag onvoldoende bewijs voor. K.D. kreeg wel twintig maanden voorwaardelijke celstraf voor de drugs die tijdens een huiszoeking in zijn woning werden aangetroffen. (AFr)

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier