Dokter André Gyselbrecht mag al weekend naar huis, familie vermoorde Stijn Saelens onthutst

Acht maanden na zijn veroordeling in de zaak van de Kasteelmoord mag André Gyselbrecht al naar huis. © belga
Laurens Kindt

Acht maanden na zijn veroordeling in de zaak van de Kasteelmoord mag André Gyselbrecht al naar huis. De dokter uit Ruiselede zal dit weekend doorbrengen aan de zijde van zijn vrouw Monique. Het penitentiair verlof werd hem toegekend door minister van Justitie Koen Geens. Het Brugse parket wist van niets en is ‘not amused’, de familie van de vermoorde Stijn Saelens reageert onthutst.

Zaterdagavond 19 uur. Dan zwaaien de poorten van de gevangenis van Beveren open en mag André Gyselbrecht, 69 jaar ondertussen, naar huis. Voor even toch, want op maandagmorgen om 7 uur stipt moet hij weer binnen zijn. De tijd daartussen, het zogenaamde penitentiaire verlof, moet hij doorbrengen bij zijn vrouw Monique thuis in Ruiselede. In zijn dokterspraktijk De Molen, waar hij op de website nog altijd bovenaan prijkt bij de voorstelling van het team, zal hij niet te zien zijn.

Meer zelfs: in de voorwaarden die verbonden zijn aan het penitentiaire verlof staat uitdrukkelijk dat hij geen contact mag hebben met de slachtoffers en hun familie. Zijn eigen dochter Elisabeth, ook als dokter actief in De Molen, mag hij dus niet spreken. Ook de kleinkinderen mag hij niet zien. Bij een toevallige ontmoeting moet hij zelf spontaan en discreet het contact verbreken. Naar het buitenland gaan is al helemaal uit den boze, net als drank, drugs en misbruik van medicatie. Voor de rest is de dokter vrij om te gaan en staan waar hij wil. Zolang hij niet drinkt en van algemeen goed gedrag is, mag hij zelfs op café gaan.

Wraakgevoelens

We spoelen even acht jaar terug. Op 31 januari 2012 wordt Stijn Saelens in opdracht van dokter Gyselbrecht brutaal vermoord in zijn kasteel in Wingene, maar pas twee weken later wordt zijn lichaam ontdekt. De Ruiseleedse dorpsdokter wordt aangehouden, maar blijft jarenlang volhouden dat zijn schoonzoon alleen maar een pak slaag moest krijgen. Pas op de eerste dag van het proces staat André Gyselbrecht plots recht en bekent hij dat hij de huurmoord bestelde.

De rechters in Brugge geven André Gyselbrecht 27 jaar cel, in beroep mildert het hof naar 21 jaar. Het is dan 6 mei 2019, André Gyselbrecht zit dan 1.932 dagen in de cel. De dokter en zijn advocaat Johan Platteau zijn opgelucht: de eerste datum voor een voorwaardelijke invrijheidsstelling is in zicht, 14 januari 2021. Binnen de muren van de gevangenis van Beveren kan André Gyselbrecht zich in alle stilte voorbereiden op zijn terugkeer in de maatschappij.

Schuldbesef

Maar het kan dus nog sneller, zo blijkt. Op 14 januari 2020 ondertekent de attaché van justitieminister Koen Geens de toekenning van het penitentiair verlof. “Voor het in stand houden en bevorderen van de familiale banden en het voorbereiden van de reclassering”, klinkt het in de beslissing. Volgens de minister zijn er geen aanwijzingen dat André Gyselbrecht op de vlucht zou slaan, toont hij een groot schuldbesef, heeft hij een onberispelijk detentiegedrag en is het risico op nieuwe feiten zeer laag.

Daarnaast motiveert de minister zijn beslissing door te stellen dat André Gyselbrecht – hoewel hij lange tijd ontkend heeft – zich opgelucht voelt en geen wraakgevoelens koestert tegenover de nabestaanden van Stijn Saelens, die hij al een aanzienlijke som betaalde. Van de minister krijgt de veroordeelde opdrachtgever van een huurmoord niet alleen dit weekend verlof, ook in maart en april is er al een weekend vastgelegd waarin hij terug naar Ruiselede mag.

Ook in maart en april is er al een weekend vastgelegd waarin dokter André terug naar Ruiselede mag

Het zal zaterdag niet de eerste keer zijn dat André Gyselbrecht tijdelijk de gevangenis mag verlaten. Op 25 november kreeg hij al uitgaansvergunningen om zijn vaste psycholoog Johan Maertens uit Damme te bezoeken. Opvallend: ook tijdens die uitgaansvergunningen moest de dokter zich aan een reeks voorwaarden houden, maar deze keer werd er wél gestipuleerd dat hij dochter Elisabeth en de kleinkinderen mocht zien.

(lees verder onder de afbeelding)

André Gyselbrecht op 6 mei 2019, de slotdag van het proces over de Kasteelmoord.
André Gyselbrecht op 6 mei 2019, de slotdag van het proces over de Kasteelmoord.© LK

Vreemd, want tijdens de uitgaansvergunning was het hem enkel toegelaten om naar de praktijk van psycholoog Maertens te gaan en na afloop van de consultatie meteen terug te keren naar de gevangenis. Veel tijd voor grootvaderlijke momentjes was er dus niet, al was het wel toegelaten. Volgens de motivatie voor de uitgaansvergunning kampt André Gyselbrecht met een lijdensdruk en een groot schuldbesef en is er nog heel wat werk aan zijn narcistische persoonlijkheidsstructuur.

‘Not amused’

Dat dokter André amper acht maanden na zijn definitieve veroordeling al weekendjes thuis mag doorbrengen, stoot bij heel wat betrokkenen in het dossier op onbegrip. Het Brugse parket, dat niet op de hoogte was van de beslissing van de minister, is not amused en beperkt zich tot geen commentaar. In de wandelgangen klinkt veel onbegrip voor het feit dat de strafuitvoeringsrechtbank, die normaal over dergelijke zaken moet beslissen, buitenspel werd gezet.

Ook voor de familie van de vermoorde Stijn Saelens komen de verlofweekendjes als een mokerslag binnen. “Wij zijn verrast door dit nieuws”, zegt advocaat Jan Leysen. “Als burgerlijke partijen hadden wij verwacht dat we op de hoogte gehouden zouden worden van dergelijke zaken eens de strafuitvoeringsrechtbank zich hierover zou buigen. Dat is nu blijkbaar niet het geval. Jammer. We hadden graag een stem gehad in dit debat.”

(lees verder onder de afbeelding)

Stijn Saelens werd op 31 januari 2012 in opdracht van dokter Gyselbrecht brutaal vermoord in zijn kasteel.
Stijn Saelens werd op 31 januari 2012 in opdracht van dokter Gyselbrecht brutaal vermoord in zijn kasteel.© KW


Psycholoog riskeert vervolging

Het Brugse parket wil dat Johan Maertens, de psycholoog van André Gyselbrecht, vervolgd wordt wegens schending van zijn beroepsgeheim. Het was de familie Saelens die indertijd klacht met burgerlijke partijstelling indiende tegen Johan Maertens, waarop het parket zich aansloot. De psycholoog uit Damme zou zijn beroepsgeheim geschonden hebben door attesten over Stijn Saelens, die hij twee keer in zijn praktijk zag, bezorgd te hebben aan het kamp van André Gyselbrecht.

Ook op het proces in eerste aanleg over de Kasteelmoord, ontstond er nogal wat tumult toen psycholoog Maertens op de getuigenstoel plaatsnam. De man moest na enkele lastige vragen toegeven dat hij overleg had gepleegd met de advocaten van André Gyselbrecht voorafgaand aan zijn getuigenis én dat hij van hen het volledige strafdossier had gekregen. Op het proces danste hij vrij onhandig rond de vraag of Stijn Saelens nu wel of niet een patiënt van hem was.

Het zal de raadkamer zijn die binnenkort moet beslissen of Johan Maertens vervolgd zal worden. In dit geval riskeert hij een boete en een celstraf.