Verdachte blijft in de cel voor diefstal van paardenzadels

In oktober van dit jaar werden de speciale eenheden van de federale politie ingeschakeld om enkele verdachten op heterdaad te betrappen. © FGP

In een onderzoek naar diefstal en heling van paardenzadels heeft de Brugse raadkamer de aanhouding van een 56-jarige man uit Mol met een maand verlengd. Dat bevestigt het parket van West-Vlaanderen, afdeling Brugge. Twee Roemenen zitten ook nog steeds in de cel.

In het hele land kregen meerdere maneges de afgelopen maanden af te rekenen met diefstallen van paardenzadels. De Federale Gerechtelijke Politie (FGP) van West-Vlaanderen clusterde de feiten en voerde maandenlang onderzoek om de modus operandi in beeld te brengen. Het onderzoek werd in West-Vlaanderen gevoerd op basis van een negental feiten verspreid over de provincie, onder andere in Oostduinkerke, Oostende en Snaaskerke.

De speurders ontdekten dat de feiten gepleegd werden door Roemenen zonder vaste verblijfplaats. De bende ging meestal vooraf op verkenning om dan ‘s nachts toe te slaan. Vervolgens werd de buit bijna onmiddellijk overgebracht naar een manege in de provincie Antwerpen. Wellicht werden de gestolen zadels daarna in het buitenland verhandeld.

In de nacht van dinsdag 10 op woensdag 11 oktober werden de speciale eenheden van de federale politie ingeschakeld om enkele verdachten op heterdaad te betrappen. Daarbij werden in de provincie Henegouwen twee Roemeense mannen van 38 en 41 jaar oud ingerekend. De actie werd voortgezet in de Kempen door ook de vermoedelijke helers te arresteren. Het gaat om een 33-jarige Litouwse vrouw en haar 56-jarige partner uit Mol. In hun woning en manege werden ongeveer 150 paardenzadels en ongeveer 35.000 euro cash geld in beslag genomen.

Na verhoor werden de vier verdachten aangehouden door de Brugse onderzoeksrechter. De raadkamer oordeelde dinsdagochtend dat de vijftiger minstens een maand langer in de gevangenis moet blijven. Ook de Roemeense verdachten zitten nog steeds in voorhechtenis. Zijn Litouwse partner werd eerder wel al vrijgelaten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier