“Topvoetballer” die oplichter blijkt krijgt celstraf van 30 maanden: “Toen ik hem opbelde, dreigde hij me te vermoorden”

Tamim O. (23) lichtte zo'n 15 slachtoffers op. © gf
Redactie KW

Tamim O. (23), een zelfverklaarde topvoetballer uit Kortrijk, is veroordeeld tot een celstraf van 30 maanden voor vijftien feiten van oplichting – voor een bedrag van 30.000 euro. Een fikse straf, maar er hangt de man nog meer boven het hoofd. Nog andere slachtoffers getuigden eerder over nog andere feiten.

“Hij leeft in zijn eigen fantasiewereld en om die te onderhouden heeft hij geld nodig. Daarvoor licht hij voortdurend mensen op. Het is een meester-oplichter, de Tinder Swindler (Een populaire Britse misdaaddocu over een oplichter) van Kortrijk”, getuigde zijn ex-verloofde, die in Leuven woont, onlangs nog in de krant.

Ze werd opgelicht door Tamim A. Een 23-jarige Kortrijkzaan die zich profileert als een steenrijke topvoetballer. Ook een andere vrouw, uit Waregem, sprak over haar hallucinante wedervaren met de man. Twee slachtoffers, die samen zowat 70.000 euro lichter werden gemaakt, maar het zijn er veel meer.

Valse betalingen

Voor 15 andere feiten moest Tamim A. op 13 maart voor de Kortrijkse strafrechter verschijnen, maar stuurde zijn kat. Woensdagmorgen werd hij veroordeeld tot 30 maanden cel en een boete van 2.000 euro. De winst die hij maakte – 29.252,49 euro – wordt verbeurdverklaard. Een fikse straf, een stuk meer ook dan de gevorderde 18 maanden van het Openbaar Ministerie.

De rechter haalt daarvoor in zijn vonnissen enkele redenen voor aan. Zijn drie politionele veroordelingen, onder meer. Ook voor de ernst én het herhaaldelijk karakter van de feiten was de rechter niet blind. Het gemak waarmee hij mensen oplicht én dat hij ondanks politionele tussenkomst blijft doordoen gaf de rechter ook als motivatie aan.

De man ging meestal op dezelfde manier te werk. Hij bracht het verhaal dat hij een bekende profvoetballer was met een groot vermogen en zei dat hij cash geld of een gsm nodig had. Soms liet hij geld overschrijven of kreeg hij zelf de bankkaart om over te schrijven. Hij beloofde telkens terug te betalen en toonde daarbij valse betalingen.”

Geweld

Enkele van de slachtoffers – die moeten vergoed worden door de Tamim A. – namen het woord en wezen erop dat de oplichter ver gaat om zijn geld te krijgen. Of om het niet te hoeven terugbetalen. “Hij zou het geld teruggeven, waarna we afspraken op een parking. Daar kreeg ik enkele klappen van enkele mannen”, getuigde een van de gedupeerden. “Toen ik hem opbelde, dreigde hij me te vermoorden. Als ik niet nog eens 250 euro zou overschrijven, zou hij binnenvallen in mijn huis.”

Geweld waarvan ook de twee vrouwen die hun verhaal deden getuige waren. Zijn voormalige verloofde werd zelfs bedreigd met een geweer – een nepexemplaar bleek achteraf. Eén slachtoffer nam uiteindelijk zelf het heft in handen en gooide een molotovcocktail naar het huis waar de beklaagde zijn ouders wonen.

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier