Uit het antwoord op een vraag van Gianni Cornette (Open VLD) in de gemeenteraad of de politie gebruikmaakt van de zogenaamde lik-op-stukboetes om winkeldieven meteen te bestraffen, blijkt dat dat in vijf procent van de gevallen gebeurt.
“Volgens cijfers van Unizo worden negen op de tien winkeluitbaters wekelijks geconfronteerd met winkeldiefstal. De cijfers zijn gestegen door de crisis. Er bestaan lik-op-stukboetes, waardoor de politie meteen een boete kan opleggen aan een dief die betrapt werd. Dat lijkt me interessant omdat er nu veel handelaars zijn die geen zin hebben om aangifte te doen”, aldus Cornette.
Volgens korpschef Philip Caestecker wordt het systeem van ‘onmiddellijke minnelijke schikking’ slechts in vijf procent van de feiten gebruikt. “Die boete is een toestemming die het parket geeft om ter plaatse meteen een boete op te leggen, tot maximum 350 euro. Wij passen dat niet veel toe omdat er heel wat voorwaarden aan zijn verbonden: er is een maximum aan nadeel dat in aanmerking komt, de dader moet akkoord gaan, en de dader mag niet minderjarig of recidivist zijn.”
“Het probleem is dat veel van de betrapte dieven minderjarig zijn en dat het recidivecijfer redelijk hoog is. In Limburg zit men aan 20 procent, maar daar is de restrictie van recidive er niet. We zullen met het parket van West-Vlaanderen rond tafel zitten om deze regels te bespreken, zodat we dit meer kunnen toepassen”, aldus Caestecker.
De korpschef raadt aan om zeker aangifte te doen: “Als we een winkeldief hebben, doen we altijd een huiszoeking; je kan je niet voorstellen hoeveel grotten van Alibaba we zo al gevonden hebben. Zo lossen we soms vijftig diefstallen in één keer op.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier