In Bredene heeft de politie woensdagnacht rond 4.30 uur twee dieven gearresteerd die gebruik maken van elektronische apparatuur om geparkeerde wagens te openen. Ze werden op heterdaad betrapt tijdens een auto-inbraak in de Oude Kreekweg en zouden die nacht al zeven keer hebben toegeslagen.
De recherche was al bezig met een onderzoek, want ook in de nacht van 22 op 23 februari viseerden ze op dezelfde wijze minstens elf geparkeerde auto’s in Bredene. Jeroen Anseeuw, bewoner van de Oude Kreekweg, was dit keer een van de slachtoffers. Zonder sleutel braken ze binnen in zijn gloednieuwe Peugeot 3008 hybride. “De auto heeft amper 700 kilometer op de teller. Het is ongelofelijk dat nét na mijn aankoop alweer het slachtoffer wordt van diefstal. Mijn wagen werd overhoop gehaald en er is een powerbank gestolen. Gelukkig is er geen schade en bleef het nadeel dus binnen de perken. Maar het mag eens ophouden”, vertelt Anseeuw, die voor de derde keer in 14 maanden tijd bestolen wordt. Die powerbank zou overigens een belangrijk bewijsstuk blijken.
Alerte buurman
“Het was dankzij mijn alerte overbuur dat de dieven werden gevat. Hij betrapte hen op heterdaad en belde de politie. Die was heel snel ter plaatse en kon de vluchtende daders in de boeien slaan”, vertelt Jeroen. De politie van Bredene/De Haan bevestigt de arrestatie van twee verdachten. Het onderzoek naar mogelijke mededaders en de gepleegde feiten loopt nog volop. “Maar in het belang van het onderzoek kunnen we voorlopig niets meer kwijt”, zegt commissaris Dennis Goes van de lokale politie Bredene/De Haan.
Volgens Jeroen Anseeuw had een van de arrestanten de gestolen powerbank nog bij zich tijdens de arrestatie. “Omdat ik het precieze merk kon zeggen en dat overeen kwam met het gestolen exemplaar, kon de diefstallenreeks met zekerheid aan hen gelinkt worden”, gaat hij verder. De werkwijze van de inbrekers is hoogst opvallend. Na de plaag auto-inbraken in de nacht van 22 op 23 februari stuurde de politie al een opsporingsbericht uit.
Vergelijkbaar met WIFI-extender
“De dieven maken vermoedelijk gebruik van een apparaatje, vergelijkbaar met een WIFI-extender, dat een digitaal signaal van de afstandsbediening van de auto kan capteren. Criminelen scannen met dat apparaat naar afstandsbedieningen die door eigenaars in de gang, de garage, op de keukentafel of elders worden bewaard. Als de auto dicht genoeg bij het huis is geparkeerd, kan het signaal zelfs door muren en glas dringen en worden verlengd tot aan de auto, waarna die kan geopend en zelfs gestart worden zonder dat het alarm afgaat”, waarschuwde de politie toen. En dat was ook dit keer het geval. “Mijn sleutels lagen binnen en mijn auto stond op de oprit. Toch konden ze die zomaar openen”, aldus Anseeuw. Het labo van de federale gerechtelijke politie komt donderdag in de loop van de dag nog een sporenonderzoek uitoefenen op zijn wagen, alsook de andere getroffen voertuigen.
Derde inbraak in 14 maanden tijd
In mei 2020 werd het loodgietersbedrijf ANCIA van Jeroen Anseeuw al slachtoffer van een zware inbraak. “Achteraf bleek het verlies opgelopen tot 45.000 euro. De daders zijn opgepakt, maar ik heb slechts zo’n 5.000 euro kunnen recupereren want de buit was al verdwenen. Je verzekeren tegen diefstal is echter een ongelofelijk dure aangelegenheid”, aldus Anseeuw, die enkele maanden ervoor nog met een inbraak in zijn bestelwagen in Blankenberge werd geconfronteerd. “Het is welletjes geweest, ik heb er genoeg van”, besluit hij.
(BB)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier