“Mijn droom veranderde in een nachtmerrie”: zes jaar cel voor mededader brutale overval op Knokse juwelier
Een 37-jarige Nederlander heeft voor de Brugse rechtbank zes jaar effectieve celstraf gekregen voor zijn aandeel in de brutale overval op de Knokse juwelierszaak Baunat. Jermaine L. beweerde dat hij enkel zijn wagen en gsm uitleende aan de daders, maar de rechtbank hecht daar geen geloof aan. Een mededader kreeg eerder al zeven jaar cel. Bij de feiten werd een verkoopster gegijzeld. “Ik dacht dat ik het niet zou overleven”, getuigde zij.
Op 23 februari vorig jaar werd een werkneemster van de Knokse juwelierszaak Baunat bij haar thuiskomst in Brugge opgewacht door gemaskerde gangsters. Toen de 37-jarige vrouw haar woning wilde betreden, kreeg zij een vuurwapen onder de neus geduwd. Binnen moest ze op de grond haar liggen en werden haar handen met spanbandjes vastgebonden. Terwijl ze onder schot werd gehouden, moest ze de alarmcodes van de kluis geven.
Terwijl een gangster bij het slachtoffer achterbleef, snelden twee kompanen in de Audi A3 van het slachtoffer naar de juwelierszaak in de Kustlaan in Knokke. Rond 20.30 uur drongen ze de winkel binnen en maakten ze voor 1 miljoen euro aan juwelen buit. Maar buiten werden ze opgewacht door de politie. Het kwam tot een wilde achtervolging waarbij meerdere schoten gelost werden. Uiteindelijk kon de politie de banden van de vluchtauto lek schieten in een doodlopende straat.
Slechts één van de gangsters, Rotterdammer Michel d.H. (46), kon geklist worden in een nabijgelegen tuin. De zak met de buit werd gerecupereerd, al bleken sommige juwelen wel beschadigd. Onderzoek wees uit dat de roof tot in de puntjes was voorbereid en dat het slachtoffer al sinds eind 2022 gevolgd werd met een tracker op haar wagen. Michel d.H., die pas een maand voor de feiten was gelost uit een Franse gevangenis, kreeg in april zeven jaar cel.
Tweede verdachte
Dankzij een achtergelaten gsm in de Audi A3 kwam het gerecht nog een tweede verdachte op het spoor. Jermaine L. (37) bleek de man die tijdens de roof achterbleef bij het slachtoffer. Daags na de feiten keerde de Nederlander in een witte Mercedes terug zijn naar Knokke om de derde betrokkene op te pikken. Zijn gsm-nummer kon bovendien gelinkt worden aan de tracker en volgens de procureur werd het slachtoffer meermaals gevolgd door de Volkswagen Polo van L.
De Nederlander, die op het moment van zijn arrestatie in Zelzate verbleef, ontkende zijn aandeel evenwel met klem. “Hij heeft zijn voertuig en gsm uitgeleend aan mensen waarvan hij de naam niet wil geven”, pleitte advocaat Bart Bleyaert.
Geen bewijs
L. is in Nederland gekend voor afpersing, diefstal en bendevorming. De procureur wees erop dat zijn gsm in de buurt van de woning van zijn moeder werd geregistreerd. Bovendien was op beelden van een ANPR-camera’s te zien dat de chauffeur van de Mercedes net als L. een opvallende tatoeage heeft op de onderarm. “Toch zie ik geen onomstotelijk bewijs”, besloot meester Bleyaert. De rechtbank zag dat evenwel anders en veroordeelde L. dinsdag tot zes jaar effectieve celstraf. “Zijn rol was eerder ondergeschikt aan die van zijn veroordeelde kompaan”, klonk het.
Het slachtoffer was op het tweede proces niet persoonlijk aanwezig, maar las op het eerdere proces een zelfgeschreven brief voor. “Sinds die dag is mijn leven compleet veranderd”, getuigde ze. “Ik was nog maar vier maanden aan de slag bij de juwelier. Het was mijn droom om iets te doen met edelstenen en juwelen, maar die droom veranderde in een nachtmerrie. Ik stond doodsangsten uit en dacht dat ik het niet zou overleven.”
Aan het slachtoffer moet L. 20.000 euro voorlopige schadevergoeding betalen. (AFr)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier