Man die illegale handeltjes opzette en pakjes van zijn werkgever DPD achterhield krijgt effectieve celstraf

© Unsplash
Jonathan Folens
Jonathan Folens Medewerker KW

De 38-jarige A.A. hield er meerdere illegale handeltjes op na om snel geld te verdienen: van pakjes achterhouden van zijn werkgever tot DJ-materiaal huren om het gewoon door te verkopen. Nu krijgt de man een jaar cel en 1.200 euro boete, beiden effectief.

De beklaagde A.A. werkte in 2019 voor pakjesdienst DPD. Heel wat klanten merkten echter dat hun pakjes nooit geleverd werden. In plaats daarvan verschenen de goederen op tweedehandssites. Bij een huiszoeking op 10 maart 2020 werden tientallen achtergehouden pakjes gevonden bij de man. Samen waren die goed voor ruim 16.000 euro. DPD schat dat ze tot 50.000 euro schade leden door A.A.

Naast de diefstal van zijn werknemer, vond A. nog heel wat andere manieren om aan snel geld te geraken. “De beklaagde was van alle markten thuis”, zei de procureur op het proces. “Midden 2021 had hij weer een nieuwe manier gevonden om geld te verdienen. Hij huurde overal DJ-installaties en verkocht het materiaal door.”

Daarnaast liet de man zich ook twee keer inschakelen als geldezel voor internetoplichters die hun buit versluisden via zijn rekening. Ten slotte werd A. op 28 januari vorig jaar betrapt terwijl hij bij een bedrijf zo’n 420 euro aan palletten inlaadde. De man gaf toe dat hij er al een halfjaar een handeltje in gestolen palletten op nahield.

“Bij DPD stond mijn cliënt onder grote druk”, zei zijn advocaat op het proces. “Hij werkte als zelfstandige met nog drie mensen onder zich maar die kon hij niet betalen omdat DPD hem niet correct betaalde. Het is begonnen met die pakjes, maar hij is van het ene naar het andere gegaan.”

A. zelf gaf toe dat hij fouten gemaakt had en nam zich voor om zijn huis te verkopen om zijn schulden af te betalen. Naast de boete en de celstraf, verklaarde de rechter 4.925 euro verbeurd en werd 5.648 euro aan schadevergoeding toegekend aan een verhuurbedrijf van dj-materiaal.

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier