De Politiezone VLAS heeft in de strijd tegen de vele fiets- en e-stepdiefstallen de pakkans van de daders nog verhoogd door een apart projectteam op te richten om dit kwalijke fenomeen aan te pakken. Vorig jaar zijn er bijna 800 fietsen gestolen, waarvan 25 procent aan het station.
De gezamenlijke aanpak van PZ Vlas, het parket, het stedelijk preventieteam en de vele gemeenschapswachten leidt tot minder diefstallen, meer opgehelderde feiten, meer aangiftes en meer gelabelde fietsen. “De fietsdiefstallen aan het station van Kortrijk zijn al langer een echte plaag. Ons apart opgericht projectteam strijdt al maanden met succes tegen de vele fietsdiefstallen”, zegt korpschef Filip Devriendt. Het projectteam bestaat uit hoofdinspecteur Veronique Peeters en de twee inspecteurs Rebecca Ryckebosch en Christophe Verhelst die zes maanden geleden instapten in het project om zich te focussen op de plaag van de vele fietsdieven rond het station van Kortrijk. “We zijn zowel heel zichtbaar en heel onopvallend en discreet. Het zichtbare politieblauw werkt eerder ontradend en afschrikkend en toont dat de politie aanwezig is. Door ook discreet te werken weet een fietsendief nooit of er politie in de buurt is. Zo komen verdachte gedragingen gemakkelijker opgemerkt worden.” In totaal werden 15 grote acties gehouden, maar daarnaast is het team dagelijks aanwezig in de buurt van het station. Intussen zijn al 33 fietsdieven gevat, en het aantal fietsdiefstallen is met acht procent gedaald.
Een paar duizend geparkeerde fietsen
Het projectteam zet in op 3 pijlers: preventie, gezamenlijke controleacties aan het station en een goede opvolging. Ze zetten nog meer in op fietslabelacties, het gebruik van sterke en degelijke fietssloten en meegeven van beveiligingstips. “In overleg en samenwerking met onze partners zoals andere politiezones, de Federale Politie, de Dienst Vreemdelingenzaken, Securail, de Gemeenschapswachten, het Parket, worden gerichte controleacties uitgevoerd. De focus van deze acties ligt op de stationsomgeving van Kortrijk waar er een paar duizend fietsen geparkeerd staan.” Het projectteam staat ook in voor het optimaliseren van de werkwijze rond de aangifte van fiets- en e-stepdiefstal in het korps. “We maken werk van een betere connectie tussen alle politiemedewerkers over de verschillende afdelingen heen, die de aangiftes van fietsdiefstallen verwerken. De informatie uit de aangiftes moet vlot kunnen gedeeld worden met de politiemensen op het terrein, zo kunnen de acties heel gericht gepland en uitgevoerd worden. De vele linken tussen verschillende fiets- en e-stepdiefstallen moeten duidelijk in kaart worden gebracht. Door een nauwgezette opvolging kan snel ingespeeld worden op nieuwe modi operandi en kunnen de controleacties meteen aangepast worden”, zegt Rebecca Ryckebosch.
Samenwerking tussen alle diensten
In vergelijking met de wintermaanden in 2022/2023 is het aantal fietsdiefstallen deze winter gedaald met 8 procent. De ophelderingsgraad is gestegen van 18 procent naar 21 procent. Bijna 25 procent van de fietsdiefstallen in Kortrijk, Kuurne en Lendelede gebeurt aan het station van Kortrijk. De acties tegen fiets- en e-stepdiefstallen leiden in de stationsomgeving telkens tot het vaststellen van heel wat andere criminele feiten. Bij elk van de grote acties werden telkens verschillende processen-verbaal voor drugsbezit, wapenbezit, winkeldiefstallen, illegaliteit, slagen en verwondingen opgesteld. Er worden vaak zwartrijders en geseinde en vermiste personen aangetroffen. Een fietsendief laat zich niet zelden in met andere vormen van overlast en criminaliteit. Vandaar ook het nut van de kracht van het samenwerken met andere diensten.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier