Hij was op de dool met zijn fiets en had het plan opgevat om naar Frankrijk en Spanje te rijden, maar zette eerst koers naar onze kust. Hij besloot te overnachten in het toenmalige leegstaande restaurant De Kloeffe in Veurne maar maakte er een enorm zootje, met allerhande vernielingen en diefstallen. Hij schreef zelfs zijn naam in een bord, met etensresten. De strafrechter besloot de 21-jarige uit Maldegem geen straf te geven, maar hij moet wel meer dan 10.000 euro betalen aan de toenmalige eigenaars.
De feiten vonden plaats op 2 augustus 2019 maar kwamen pas recent voor de rechtbank. D.G. uit Maldegem werd die nacht nog van de parking van Plopsaland weggestuurd door de politie. Hij zocht een plaats om te slapen en brak binnen in De Kloeffe in de Pannestraat in Veurne. Het restaurant was inderdaad gesloten omdat de uitbaters een nieuwe zaak hadden gekocht en daar aan het verbouwen waren. Maar ze woonden wel nog in het pand. De beklaagde at er pasta maar liet ook uitwerpselen achter in de spoelbak van de keuken en urineerde op een schilderij. Hij richtte er een enorme wanorde aan.
Ook auto gestolen op weg naar Parijs
Toen hij besefte dat het pand wel bewoond was – ook al was er op dat moment niemand aanwezig – stal hij ook allerhande privézaken zoals uurwerken, juwelen, een handtas, een laptop en meer. Dat hij met een psychose kampte, wordt geschetst door het feit dat hij zijn naam had geschreven in een bord aan de hand van etensresten en ook nog eens met alcoholstift op de muur. De politie moest dus niet ver zoeken en ook vingerafdrukken behoorden aan hem toe. Die zaten nog in de politiedatabase, na feiten tijdens zijn minderjarigheid. Opvallend is dat D.G. ook al in Frankrijk werd veroordeeld tot twee maanden cel, omdat hij onderweg naar Parijs met de fiets plots besloot een auto te stelen. Hij staat onder voorlopig bewindvoering.
Geen straf, wel zware schadevergoeding
De advocaat van D.G. betwistte de feiten niet. Hij stelde dat de psychose het gevolg is van een zware cannabisverslaving én het feit dat de vader van de beklaagde zelfmoord pleegde, toen D.G. nog vrij jong was. Het openbaar ministerie stelde een probatie-opschorting voor, wat betekent dat de jongeman geen straf zou krijgen maar zich wel aan tal van voorwaarden moet houden om hem op het rechte pad te houden. De rechter bewandelde ook dat pad met de uitspraak: een probatie-opschorting met strenge voorwaarden rond drugs en de opvolgen daarvan. Aan de toenmalige uitbaters en bewoners moet hij wel een ruime 10.000 euro betalen voor de gestolen goederen en beschadigingen. Restaurant De Kloeffe werd intussen overgenomen en heet nu Chez Marie. (BB)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier