Vijf Ieren stonden dinsdag in de Veurnse rechtbank terecht voor de diefstal van werfkranen, opleggers en andere grote machines in West-Vlaanderen eind 2017 en begin 2018. De kopstukken riskeren vijf jaar opsluiting. De bende was vooral actief in de regio van De Panne, Veurne en Nieuwpoort, maar sloeg ook toe in onder meer Loppem, Ardooie, Ruiselede Roeselare. Alles werd naar het Verenigd Koninkrijk vervoerd en er opnieuw verkocht.
De speurders kwamen de bende op het spoor na de diefstal van twee rupskranen in Veurne in januari 2018. Bij de analyse van camerabeelden kwam een witte Volvo-truck in beeld, die met de rupskraan de oversteek maakte richting het Verenigd Koninkrijk via Calais. Bij de diefstal was ook een Audi A4 betrokken, eigendom van de vrouw van een van de kopstukken. Zij wordt vervolgd voor heling. Boorddocumenten van de gestolen machines ontbraken, maar de vrouw slaagde erin nieuwe papieren te verkrijgen via de fabrikanten.
Banden met IRA
De Belgische speurders hadden het niet onder de markt. Zo werd de uitlevering van de drie kopstukken geweigerd in het Verenigd Koninkrijk omwille van de mogelijkheid dat ze slecht behandeld zouden worden in de Belgische gevangenissen, na een verslag van een mensenrechtenadvocaat over mensonterende toestanden. De drie beriepen zich op hun zwijgrecht en stuurden evenmin een advocaat naar de Veurnse rechtbank. Het openbaar ministerie eiste 5 jaar cel tegen hen.
Het gaat om Noel M., Damien M. en Caron H., twee broers en een van hun echtgenotes. Damien M. was volgens het openbaar ministerie en publieke bronnen lang geen onbekende voor internationale politiediensten. Zo werd zijn naam genoemd bij een plofkraak in Knokke-Heist in de jaren 90 en banden met terreurorganisatie IRA (Irish Republican Army). Uit berichtgeving in Britse media blijkt dat Damien M. ook in het Verenigd Koninkrijk heel wat georganiseerde diefstal op z’n kerfstok heeft.
Twee wél voor rechtbank
Twee andere verdachten kreeg het parket wel voor de rechtbank, onder wie handlanger Patrick D. die in Zweden werd gearresteerd. Hij gaf zijn betrokkenheid toe, maar op het proces was duidelijk dat hij zeker niet het kopstuk van de bende was. Hij leverde hand- en spandiensten en riskeert 37 maanden cel. Ook truckchauffeur Michael S. uit het Verenigd Koninkrijk, die gestolen machines vervoerde, riskeert 24 maanden cel. De man blijft ontkennen dat hij wist dat hem om gestolen goederen ging.
Erin geluisd
“Hij is erin geluisd door Noel en Damien. Hij handelde te goeder trouw en wist er écht niets vanaf. Hij was gewoon op zoek naar werk”, verdedigde zelfs de andere aanwezige beklaagde hem. De advocaat vroeg de vrijspraak over de hele lijn. Verschillende gedupeerde bedrijven eisten tienduizenden euro’s schadevergoeding. Vonnis op 5 januari. (BB)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier