Heuvellandse horecabazen ten einde raad na zoveelste inbraakgolf: “Hoe moeten wij ons nu beveiligen?”

Salima El Bakali van restaurant In de Zon voelt zich niet meer veilig door de inbraakgolf. © TP
Redactie KW

Na diefstallen in drie Heuvellandse horecazaken zitten de uitbaters met de handen in het haar. “Het gebeurt elk jaar en het blijft maar duren.”

“Vorige week maandag kwamen ze een robotmaaier installeren in de tuin bij het terras. Een week later is hij gestolen. We moeten de factuur nog betalen.” Salima El Bakali (44) en haar man werden in de nacht van zondag op maandag slachtoffer van diefstallen in hun Heuvellandse horecazaken. De robotmaaier werd gestolen achter restaurant In de Zon bij het dorpje De Klijte, in restaurant De Bralle in het dorp Loker verdween een snelkassa.

Niet gegund

“Je moet op beide plekken geweest zijn om die zaken te weten staan, want vanaf de openbare weg is niks te zien”, stelt Salima. “Je moet eigenlijk maar durven: van zodra iemand de tuin betreedt, schiet de schrikverlichting aan. En die robotmaaier was erg zwaar en verankerd in de grond. Ze lieten alleen de vier bouten achter. Het toestel moest mij ontlasten in het hoogseizoen en we hebben er speciaal voor gespaard. Maar kijk, het is ons niet gegund, het wordt terug een grasmaaier. De dieven wisten het vooraf waarschijnlijk niet, maar ze zijn niks met die robot: je moet een pincode hebben om ermee te werken.”

Angst

Het koppel is in Dranouter ook eigenaar van horecazaak Circus 157, waar een paar maand geleden werd ingebroken. “Daar woont iemand boven”, aldus Salima. “Er heerst angst in onze horecazaken. Toen wij twintig jaar geleden begonnen en nog boven De Bralle woonden, hebben ze ’s nachts eens lampen en drank gestolen beneden. We hebben het nooit gehoord. Komen ze op een dag naar boven? Het materiële verlies doet even pijn, maar het bange gevoel blijft. Wat wordt het volgende?”

Boel gepluimd

In de Zon en De Bralle liggen allebei in de Dikkebusstraat, een tweetal kilometer uit elkaar. Tussenin ligt horecazaak Belle Vue. Daar werd een nacht later ingebroken. “Na de Belcanto Classic die vlakbij passeert”, vertelt de uitbater. “Ik ging ’s nachts om 2 uur slapen en op de camerabeelden zagen we iemand binnenkomen om 3 uur. Hij is een half uur gebleven om de boel te pluimen.”

“We zitten hier aan de grens hé. Die diefstallen gebeuren elk jaar en blijven maar duren”, benadrukt Salima. “We kunnen er zo weinig tegen doen. We investeren nu in camerabewaking, maar een alarmsysteem en camera’s lijken ook niet meer af te schrikken. Die gasten plakken de nummerplaat af, komen vermomd binnen en bekijken alles op hun gemak. Ze zijn goed voorbereid en er zit geen beetje angst in die mensen. Misschien moeten we een hond kopen, maar dan hoor ik van collega’s dat ze dat beestje iets zouden aandoen. Op YouTube staan tegenwoordig zelfs tutorials om sloten te kraken… wat is er dan nog veilig? Het is de blutsen met de builen nemen, vrees ik.”

Verdien geld

Politiezone Arro Ieper laat weten dat de diefstallen onderzocht worden. Salima plaatste intussen een oproep op sociale media. “Ik ben gefrustreerd en wil dit niet meer zomaar laten passeren. We werken hard en offeren een groot deel van ons leven op om de mensen te dienen. Heb je geld nodig? Kom dan werken voor ons en verdien het, zoals wij.” (TP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier