Diefstal waardevol beeldje uit St.-Petruskerk beroert Kaster

Het verdwenen beeldje van Sint-Petrus.© gf
Het verdwenen beeldje van Sint-Petrus.© gf
Gerda Verbeke

Afgelopen weekend werd de verdwijning vastgesteld van een beeldje van Sint-Petrus in de gelijknamige kerk in Kaster. Enerzijds is er het jammerlijke verlies van een historisch waardevol beeldje en anderzijds vraagt de kerkraad zich af of het concept van buurtkerken hierdoor onder druk komt te staan.

Een vrijwilliger van dienst om de kerk te openen, stelde de verdwijning van het beeldje vast. Het betreft een gedeeltelijk verguld beeldje van de patroonheilige Sint-Petrus van 11,5 centimeter hoog met registratie M110425’73.

“In een archiefboekje wordt het omschreven als ‘Ceremoniestof door Frans Descamps, fragment van bekroning, met Belgische merken”, vertelt voorzitter van de kerkraad Kaster Kris Van Gent (64). “De tijdsaanduiding die erbij vermeld staat is 1831-1868 met daarbij genoteerd ‘DC onder bloem’.”

Deel van religieus patrimonium

Naast een 18de eeuws Mariabeeld dat deel uitmaakt van het religieus patrimonium, was dit het andere waardevolle beeld in de kerk. Het beeld stond opgesteld onder een stolp op een offerblok rechts van het hoofdaltaar.

Door de coronamaatregelen worden er nog slechts in twee kerken in Groot-Anzegem erediensten georganiseerd, namelijk in Gijzelbrechtegem en Vichte. Deze beslissing werd genomen door het centraal kerkbestuur in samenspraak met het bisdom. De overige kerken op het grondgebied worden van maandag tot en met zaterdag opengesteld als buurtkerk.

Het zou pijnlijk zijn als er beslist zou worden om de kerken te sluiten omwille van diefstal

“De verdwijning van een beeldje is zeer uitzonderlijk, maar houdt de gemoederen bezig”, vervolgt Kris Van Gent. “Net omdat het principe van een buurtkerk is, dat de mensen een plek hebben waar ze een moment tot bezinning kunnen komen. Het zou pijnlijk zijn als er beslist zou worden om de kerken te sluiten omwille van diefstal.”

“Waar kunnen de dorpelingen dan nog terecht? En wat is de functie dan nog van de kerken? Het principe is net dat ze opengesteld worden voor iedereen. Door corona zijn er meer wandelaars dan gewoonlijk en zien we dat zowel jong als oud meer tijd nemen om te bezinnen.”

Geen camerabeelden beschikbaar

“Helaas zijn er geen camerabeelden te vinden in de buurt. De stolp waaronder het beeld stond, is meegenomen voor sporenonderzoek. Een vrijwilligersnetwerk uitbouwen in een kleine gemeenschap om toezicht te houden op een dorpskerk is niet realistisch. We zullen aan de gemeente de vraag stellen hoe zij het religieus patrimonium beter kunnen beschermen tegen vandalisme en diefstal.”

“De waarde van het beeldje is moeilijk te schatten. Buiten een historische waarde, is een antiek beeldje zoveel waard als de zot ervoor wil geven”, besluit Kris Van Gent gelaten. “Hopelijk wordt het Facebookbericht op mijn pagina en op de pagina van de Sint-Vincentiusgemeenschap zoveel mogelijk gedeeld en kan dit naar het beeldje leiden.”

Wie info kan geven, neemt contact op met de lokale politie Mira via 056 77 67 12 of met de voorzitter van de kerkraad Kris Van Gent via 0477 52 02 81.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier