Al vijf bootjes en motor gestolen op waterloop IJzer in Diksmuide, Lo-Reninge en Merkem

© (Foto GF)
© (Foto GF)
Redactie KW

Op de Ijzer tussen Diksmuide en Lo-Reninge werden de afgelopen maanden verschillende boten of motoren gestolen. Met minstens zes feiten is er sprake van een kleine plaag. Eind vorige week werd de plezierboot van Joeri V. (41) uit Adinkerke gestolen. “Het is een zeewaardige boot van 6 meter lang. Hoe kan dit zomaar uit het water gehaald worden?” Ook een motor van een van de twee overzetboten van stad Diksmuide werd dit weekend gestolen.

De mogelijke diefstallenplaag is nu al enkele maanden aan de gang op de waterloop de Ijzer en de afgeleide Ieperleekanaal, allen tussen Diksmuide, Lo-Reninge en Merkem. Een eerste boot werd in het begin van dit jaar gestolen op de Ijzer in Lo-Reninge. In het weekend van 13 maart werd de sloep gestolen van weekendcafé De Knocke aan de Knokkebrug in Lo-Reninge. De ijzeren kabel van de sloep met zes zitplaatsen was doorgeknipt. Eind mei werd een klein groen vaartuig gestolen op het Ieperleekanaal in Merkem. De eigenaar is een imker en gebruikte de boot om naar de overkant te varen richting zijn bijen. Tezelfdertijd werd ook een zodiac gestolen die op een woonboot lag. Dit weekend verdween ook een motor van een van de twee overzetboten van stad Diksmuide. “Het ging om de motor van het veerbootje aan de Rapestraat op de Ijzer”, zegt burgemeester Lies Laridon. “De boot wordt bediend door jobstudenten en het seizoen komt er aan. We krijgen een tijdelijke vervangmotor van een firma en zullen snel een nieuwe motor aanschaffen.” Er werd klacht ingediend bij de politie.

Zes meter lange boot voor zee

Nog dit weekend werd een zes meten lange plezierboot gestolen op de Ijzer. “Onze boot lag er pas sinds het weekend voordien”, zegt Joeri V. (41) uit Adinkerke. “Ik kocht het samen met 5 vrienden uit Frankrijk en het binnenland om het op te knappen en het als plezierboot op de Ijzer en zee te gebruiken. We hadden de cabine er af gehaald en de motor verwijderd om alles op te knappen. Enkele dagen later was de boot plots weg. Ze is zes meter lang en weegt wellicht 1.000 kilogram. Die kan nooit zomaar uit het water zijn gehaald. Of het moest met een kraan gebeuren. Maar we deden rondvraag in de buurt en niemand zag iets. De boot lag aangemeerd tussen de Ijzertoren en de Knokkebrug.” Joeri V. diende klacht in bij de politie.

Extra waakzaam

Wie de diefstallenplaag goed in de gaten houdt is schipper Bart Castelein van vzw De Boot. Daar hebben ze enkele recreatieve vaartuigen op het Ieperleekanaal in Merkem. “We letten extra hard op nu”, zegt Bart. “Bij ons is er vrij veel passage en dus sociale controle maar de gestolen boot van de imker was van onze buurman Philippe. We zijn extra waakzaam en hoorden al van collega’s dat ze willen investeren in een tracer. Dat kost 100 euro maar zo kunnen de boten na diefstal opgespoord worden.” (JH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier