24.000 euro gestolen uit politiekluis in Zeebrugge: “Als dit een ‘inside job’ is, dan is het een regelrechte schande”

© Getty Images

Uit een kluis in een kantoor van de scheepvaartpolitie in Zeebrugge is 24.000 euro verdwenen. De Algemene Inspectie van de politie en het parket van Brugge onderzoeken de zaak, waarbij vooral in de richting van de ongeveer 130 politiemensen die er werken wordt gekeken. Dat schrijft Het Laatste Nieuws vrijdag.

Het geld in kwestie komt van zeevaarders die aanmeren in de haven van Zeebrugge en die om naar huis terug te keren een soort visum aankopen om door ons land te reizen. Afhankelijk van hun thuisland kost hen dat tussen de 25 en 90 euro, cash te betalen aan de scheepvaartpolitie.

Dat geld wordt in een kluis bewaard en om de zoveel tijd naar de bank gebracht en op een rekening van Buitenlandse Zaken gestort. De medewerker die daarvoor verantwoordelijk is, was enkele maanden in ziekteverlof en ontdekte bij terugkeer dat er 24.000 euro ontbrak.

Beveiligde zone

Een administratieve vergissing, een verkeerde berekening of een slordigheid worden intussen uitgesloten. Volgens een woordvoerster van de federale politie, An Berger, wordt uitgegaan van diefstal. “We laten alle pistes open, dus ook de mogelijkheid dat dit door een politieman of -vrouw is gedaan. Als dat zo is, dan is het een regelrechte schande. Laat ons daar heel duidelijk over zijn.”

In de kluis raken zou voor externen zowat onmogelijk zijn. Nog los van het openen van de kluis zelf zijn een pasje en een code nodig om in een beveiligde zone te raken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier