“Cybercrime is een echte pest!”

Redactie KW

Patrick Desmidt, zaakvoerder van Quality PC in Sint-Andries, wordt meer dan eens geconfronteerd met de kwalijke gevolgen van cybercrime. “Het is een echte pest! Veel mensen zijn nog altijd te goedgelovig en lopen blindelings in de val. Hecht geen geloof aan mails in gebrekkig Nederlands, ga bij de minste twijfel langs bij uw computerleverancier en wijzig regelmatig je wachtwoorden”, geeft hij enkele tips.

Deze reportage maakt deel uit van ons Dossier Cybercriminaliteit.

Patrick Desmidt is samen met zijn echtgenote Anneke Strobbe tien jaar bezig als zelfstandig zaakvoerder van een computerspeciaalzaak. Hij is al van kindsbeen gepassioneerd door computers en op school ging het zo ver dat hij zelfs tijdens de pauze de leraars informatica hielp met het schrijven van computerprogramma’s. “Ik was wel een beetje een computernerd“, geeft Patrick toe. “Ik werkte aanvankelijk in de horeca en werkte als informaticus in bijberoep, maar uiteindelijk maakte ik er toch mijn hoofdberoep van.”

Goedgelovig

“Doorheen de jaren heb ik jammer genoeg de cybercrime alleen maar zien toenemen”, vervolgt Patrick. “In de zaak worden we er zeker wekelijks mee geconfronteerd. De mensen zijn nog altijd veel te goedgelovig. Computercriminelen zien zeker in oudere en zwakkere mensen een gemakkelijk slachtoffer. Ze bellen mensen op, zeggen dat ze hen namens Microsoft contacteren om een bepaald probleem op te lossen en vragen de gegevens om de computer te kunnen overnemen. In bepaalde gevallen vragen ze zelfs kredietkaartgegevens. Je kunt het zo gek niet bedenken. Er worden op het eerste zicht betrouwbare mails verstuurd met bijlagen die bij opening ervan een programma installeren dat de hele computer infecteert met een virus. Vervolgens krijgen die mensen een boodschap dat ze een sleutel voor het oplossen van het probleem kunnen krijgen als ze bijvoorbeeld 500 euro overschrijven. Mijn boodschap: Geef nóóit geld aan internetcriminelen. Mogelijk bezorgen ze inderdaad die sleutel, maar dan help je de internetcriminaliteit. Bovendien is de kans groot dat ze gewoon géén sleutel bezorgen. Dan ben je je geld kwijt en mag je ook nog eens je computer opnieuw laten programmeren.”

“Mijn boodschap: geef nóóit geld aan internetcriminelen”

“De belangrijkste les die ik wil meegeven: koop een externe harde schijf en neem regelmatig back-ups van je belangrijke bestanden. Dan ben je niet chanteerbaar voor de internetcriminelen. Let er daarbij wel op dat je die harde schrijf loskoppelt van je pc of Mac, want als die aangekoppeld blijft is die ook vatbaar voor infectie.”

Bedrijven

Volgens Patrick Desmidt is Cybercrime zeker geen loos begrip. Hij stelt dat de misdaadorganisaties dit gewoon zien als een uitbreiding van hun werkterrein. Particulieren moeten voorzichtig zijn, maar vooral de bedrijven worden geviseerd. “Die cybercriminelen weten dat er bij de bedrijven veel meer gevoelige en dus waardevolle informatie zit. Ze sturen dan mails die er geloofwaardig uitzien, zogezegd namens min of meer bekende leveranciers en met een inhoud over de bekende zaken, zoals facturen of bestelbonnen. Op die manier wordt geen argwaan gewerkt terwijl er zo sluiks toch virussen worden binnen gebracht”, weet Patrick. “Cybercriminelen proberen vaak de indruk te wekken dat ze je contacteren vanwege bekende financiële instellingen. Let daarom zeker goed op de spellingswijze in de e-mailadressen. En als je twijfelt, telefoneer naar de financiële instelling in kwestie, dan wordt het al vlug duidelijk als er iets niet klopt. Uiteraard zijn ook berichten in gebrekkig Nederlands verdacht en je doet er goed aan je wachtwoorden regelmatig te veranderen. Jaarlijks langs gaan bij je computerleverancier om je computer op punt te zetten en te zuiveren van virussen en andere problemen is ook altijd een goed idee.”

Howest geeft opleiding Computer & Cybercrime Professional

De Brugse afdeling van hogeschool Howest verzorgt nu al enkele jaren het leertraject Computer en Cybercrime Professional. Kurt Callewaert bouwde eigenhandig het leertraject uit en is erg trots op de interesse voor de opleiding en de bereikte onderzoeksresultaten. “Sinds de start zo’n zes jaar geleden is het aantal studenten verdrievoudigd. De mensen die de opleiding doorliepen zijn erg gegeerd in het bedrijfsleven, zeker bij de financiële instellingen en de veiligheidsdiensten. Wij gaan immers uitgebreid en diep in op alle aspecten van de cybercriminaliteit”, zegt Callewaert. “Dit leertraject kan gevolgd worden in het kader van de opleiding toegepaste informatica, maar ook los daarvan door mensen die al in het beroepsleven staan. Zelfs de cursus van op afstand volgen is mogelijk. Bijzonder interessant is dat we niet alleen aanleren hoe de data te verdedigen tegen hackers, maar dat we de cursisten ook zelf leren denken als een hacker! We werken ook samen met de politie en veiligheidsdiensten waardoor we niet alleen educatie voorzien, maar ook echt aan gericht onderzoek doen. De misdaadsyndicaten hebben al lang de vele mogelijkheden van het internet ontdekt. Het is dus zaak om zelf ook goed gewapend te zijn!”